Hopp til innhold

Folkeavstemning er siste tilbud

De konservative i Storbritannia har gitt Liberaldemokratene et tilbud om å la folket stemme over en ny valgordning. Dette er et ledd i regjeringsforhandlingene.

David Cameron

De konservatives leder David Cameron kommer med 'et siste tilbud'.

Foto: BEN STANSALL / Afp

– Vi er blitt enige om at vi vil gi Liberaldemokratene et siste tilbud, sier De konservatives forhandler George Osborne.

Han legger til at det ville vært fullstendig udemokratisk å endre den britiske valgordningen uten å holde folkeavstemning.

Liberaldemokratene har samtaler både med De konservative og Labour om å danne ny britisk regjering. Det tredje største britiske partiet har lenge krevd at Storbritannia må få en mer proporsjonal valgordning.

Samtaler med Labour

Tidligere i dag har Liberaldemokratene invitert til formelle samtaler med Labour. De konservative har uttalt at de i grove trekk har skapt et grunnlag for å danne regjering sammen med Liberaldemokratene.

Skissen til et regjeringssamarbeid er klar. Nå må forhandlerne ta den med tilbake til sine parlamentsmedlemmer og formalisere samarbeidet, meldte den britiske nyhetskanalen Sky News.

Les også: Avgjørelsens time nærmer seg

Framgang i samtalene

Tidligere mandag sa De konservatives sjefsforhandler William Hague at det har vært fremgang i samtalene mellom dem og Liberaldemokratene i løpet av dagen.

- Vi skal nå rapportere tilbake til partileder David Cameron og ha møter med våre kolleger i parlamentet. Men forhandlerne på hver side jobber veldig godt sammen, sa han.

Frist i kveld

Nick Clegg

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg

Foto: SANG TAN / Ap

Liberaldemokratenes leder, Nick Clegg, har satt seg frist til i kveld med å bestemme seg for om de konservative skal få regjere alene. Nå har han fått tilbud om en folkeavstemning om valgsystemet, et system han mener bør forandres.

Det er 36 år siden Storbritannia sist hadde koalisjonsregjering, og danningen av en ny regjering vil kunne ta mye lenger tid enn det tradisjonelt tar.

Clegg og Cameron snakket sammen på telefon tidligere mandag - en samtale som beskrives som "positiv og konstruktiv"

Les også: Clegg vurderer tilbudene

Les også: Dette er Nick Clegg

SISTE NYTT

Siste nytt