Hopp til innhold

Sa han ville gå av, men så dukket kravene opp

Jemens president Ali Abdullah Saleh sa lørdag at han ville gå av i løpet av de kommende dagene. Men nå sier rådgiverne hans at det ikke vil skje med det første.

Saleh

Jemens president Ali Abdullah Saleh sa i en tale på en statlig TV-kanal i går at han kom til å gå av om noen dager.

Foto: - / Afp

Salehs sa lørdag at han ville gå av som president i Jemen om noen dager.

«Jeg avskyr makten, og vil fortsette å avsky den, og jeg vil gå av i løpet av de neste dagene», sa presidenten på statlig TV lørdag.

Men kort tid etter TV-talen fikk rådgiverne hans komme til orde. De opplyste om at avgangen ikke kom til å skje før man blir enige om en maktoverføring, og at en overgangsplan blir godkjent.

– Saleh vil ikke gå av før overgangsplanen fra samarbeidsrådet for Gulfstatene er undertegnet. Han vil ikke slippe makten dersom avtalen ikke blir signert, understreker Abdu Ganadi, talsmann for regjeringen, ifølge CNN.

Ganadi presiserer også at Saleh ikke er sulten på makt, og at han kan gå av når som helst.

Tviler på at presidenten var seriøs

Presidenten har tidligere uttalt at han ikke vil gå av dersom avhoppere fra hans regime får stille til valg, og at en maktoverføring må innebære at alle aktører som skaper splid, må tre til side.

Kilder i opposisjonen mener at Salehs krav ikke er nye, men mistenkelige. De tviler på at presidenten var seriøs i sine uttalelser lørdag, og tror at det er langt fra sikkert at president Saleh har intensjoner om å gå av.

– Dette er en ny taktikk for å roe ned det internasjonale samfunnet. Saleh vet at FN snart skal i møte, og hvis han var seriøs ville han gått av umiddelbart, sier Ahmed Bahri, leder i Haq-partiet.

Saleh har klamret seg til presidentmakten mens opposisjonen og politikere fra hans eget parti har protestert mot ham i lengre tid.

Presidenten erklærte at han ville gå av kun en dag etter massive protester der demonstranter krevde hans avgang.

– Men det er menn som ikke vil slippe makten. Det er menn som er tro til Gud, enten de er sivile eller militære, som kan ta hånd om nasjonen. Det er umulig at de vil ødelegge nasjonen, fortsatte Saleh.

Flere om makten

Karman

Tawakul Karman fra Jemen vant fredsprisen fredag.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Det er mange om beinet i den kaotiske politiske situasjonen i landet. Også i fredsprisvinneren Tawakul Karmans parti er det maktpersoner med egne interesser.

Det er lite sannsynlig at Karman blir ny president i Jemen, mener norsk Jemen-ekspert.

– Jeg håper virkelig at det skjer, men han har ytret lignende ting før. Det kan være et forsøk på å hale ut tiden. Ali Saleh har fortsatt en solid maktbase i landet. Både Republikanergarden, flyvåpenet og nasjonale sikkerhetsstyrker er lojale mot ham. Men resten av de militære styrkene står på sidelinjen og ser på hva som skjer, sier Jemen-forsker Stig Jarle Hansen til NTB.

Jemen

Demonstranter reiser seierstegnene under en demonstrasjon lørdag.

Foto: Hani Mohammed / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt