Vil ha Janukovitsj for internasjonal domstol

Ukrainas folkevalgte har vedtatt en resolusjon der de vil ha tidligere president Viktor Janukovitsj stilt for Den internasjonale straffedomstolen ICC.

Viktor Janukovitsj

FORLOT KIEV: Viktor Janukovitsj forlot Kiev fredag kveld og har etter dette holdt en lav profil. Det er mange ulike rykter om hvor ekspresidenten befinner seg.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

I resolusjonen heter det at Janukovitsj og andre er skyldige i at over 100 mennesker fra Ukraina og andre land ble drept i uroen i Kiev i forrige uke, og over 2.000 skadd.

De folkevalgte sier også at de vil sende Janukovitsj, som de avsatte fredag, til ICC straks han er blitt tatt til fange.

Blant de andre som nevnes som skyldige i voldsbruken navngir resolusjonen forrige innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko og tidligere riksadvokat Viktor Psjonka.

Etterlyst for massedrap

Janukovitsj forlot Kiev fredag kveld og har etter dette holdt en lav profil. Det er mange ulike rykter om hvor ekspresidenten befinner seg, og det er høyst usikkert hva som vil skje med ham videre.

I et direktesendt TV-intervju lørdag kalte Janukovitsj hendelsene i nasjonalforsamlingen et kupp og nektet å gå av.

Ekspresidenten ble mandag etterlyst for massedrap på fredelige borgere.

ICC: Ingen henvendelse

ICC opplyser at den ikke har mottatt noen henvendelse fra Ukrainas myndigheter om å etterforske hendelsene som førte til at Janukovitsj flyktet og ble fratatt alle fullmakter av nasjonalforsamlingen.

ICCs talsmann Fadi El Abdallah sier at en regjering kan vedta at den vil godta domstolens jurisdiksjon, og tilføyer at det så er opp til domstolens påtalemyndighet om den vil iverksette etterforskning.

Generelt er det et hovedkriterium for ICC at domstolen kan etterforske personer mistenkt for krigsforbrytelser der en nasjonal regjering ikke vil eller kan iverksette egen etterforskning.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt