Hopp til innhold

Vil forsøke å besøke mystisk objekt

Et objekt fra en annen stjerne er nå i ferd med å passere gjennom vårt solsystem. Objektet beveger seg ekstremt raskt, men en gruppe forskere mener vi kan greie å nå frem til det før det er for langt unna.

ʻOumuamua

ʻOumuamua kommer fra et annet solsystem og er på vei bort fra oss. Å sende et romfartøy til objektet skal være mulig, mener astronomene.

Foto: Allan Fitzsimmons / Isaac Newton Group

Den internasjonale astronomiske union slo fast 6. november at det for første gang var oppdaget noe fremmed i vårt solsystem.

De ga også objektet et navn: ʻOumuamua.

ʻOumuamua beveger seg i en hastighet på over 200.000 kilometer i timen, og er på vei vekk fra jorden.

Laster Twitter-innhold

Natt til 14. oktober i år passerte det jorden på det nærmeste. Da var det litt over 24 millioner kilometer unna.

Det ble først slått fast at ʻOumuamua beveget seg for fort til at vi kunne nå frem til det med et romfartøy.

Astronom Michael Busch ved Seti-instituttet beskrev det godt i en Facebook-sending da han fikk spørsmål om det muligens var noe levende i gjesten.

Astronom Michael Busch

Astronom Michael Busch leter etter liv utenfor jorden. Å finne ut om det er liv på ʻOumuamua, mener han vil bli veldig dyrt.

Foto: Michael Busch

– Vi vet ikke en gang hva overflaten på objektet er lagd av, og så spør du meg om det er noe levende der? Vil du at jeg skal sende et romfartøy dit og drille ned i bakken?

– Det er et veldig, veldig dyrt forslag, sa Busch.

Skal være mulig

Nå ønsker Institute for Interstellar Studies å starte et program for å få til en ferd til ʻOumuamua.

De kaller det Prosjekt Lyren. Objektet kommer fra det området av verdensrommet som utgjør stjernebildet Lyren på himmelen.

Laster Twitter-innhold

– Hva kan være mer spennende enn å dra etter dette objektet og gjøre observasjoner rett ved det? Hvilke hemmeligheter er gjemt på denne gjesten fra galaksen, skriver instituttet.

Hvordan ferden skal gjennomføres, skriver ikke instituttet noe om. Det de ønsker, er at mange krefter skal komme sammen for å få det til å skje.

Kan bruke dagens utstyr

Astronom Roy Tucker skriver i Minor Planet Mailing List at oppdagelsen har gitt oss mennesker et insentiv til å utvikle den nødvendige teknologien.

Den nødvendige teknologien kan være solseil, fusjonsraketter eller andre innretninger som ikke er like nært å bli til virkelighet.

En annen på listen, George William Herbert, mener han har kommet frem til en mulighet med dagens teknologi.

– Det blir en heroisk og meget forstyrrende innsats, men jeg tror det kan gjøres, skriver Herbert.

– Det vil forsinke andre, planlagte ferder og koste minst en milliard dollar, men vi vil bare bruke utstyr som allerede er utviklet.

Xenon-hall thruster

En elektrisk rakett under uttesting. Dette er en Hall-thruster som sender ut xenongass i meget høy hastighet.

Foto: Nasa

Vanskelig med raketter

Det raskeste vi mennesker for tiden greier å bygge, er en kombinasjon av forskjellige raketter.

Du kan bruke vanlige kjemiske raketter til å sende et fartøy ut i rommet, og så kan du øke hastigheten til det med å bruke elektriske raketter.

De elektriske rakettene har veldig liten skyvekraft, omtrent som vekten av et vanlig A4-ark, men de kan være i drift i flere år.

Utfordringen er å generere nok strøm til å holde raketten gående. Solcellepaneler fungerer dårlig når du beveger deg langt vekk fra solen

SISTE NYTT

Siste nytt