Hopp til innhold

Et ukjent objekt fra et annet solsystem har kommet hit

Astronomene har nå slått fast at et objekt de har fulgt i tre uker, ikke hører hjemme i vårt eget solsystem. Objektet beveger seg ekstremt fort og har en klar, rød farge.

A/2017 U1

Objektet fremstår bare som et lyspunkt selv i de største teleskopene vi har. Det er noen hundre meter stort.

Foto: William Herschel Telescope / ESA

Saken er oppdatert 7. november med nye opplysninger.

Objektet ble oppdaget 19. oktober av astronom Rob Weryk med et teleskop på Hawaii.

På oppdrag fra Nasa leter Weryk etter asteroider som kan være farlig for jorden. Denne dagen fikk han se noe helt uventet.

– Bevegelsene viste at det ikke kunne være en normal asteroide eller komet som tilhører solsystemet, sier Weryk i en uttalelse fra Nasa.

– Dette objektet kom fra utsiden av vårt solsystem, slår Weryk fast.

Sikker på det, ble han etter at andre astronomer også fikk observert objektet. Spesielt ga teleskopet til Den europeiske romfartsorganisasjon på Tenerife gode data.

Objektet ble først klassifisert som en komet, men de detaljerte observasjonene avdekket at det ikke sendte ut noe gass eller støv, slik som en komet skulle ha gjort.

Stort som et hangarskip

Det er ikke mulig å slå fast sikkert hvor stor gjesten er. Den fremstår bare som et lyspunkt i de teleskopene vi har tilgjengelig.

Laster Twitter-innhold

Beregningene tyder på at objektet er mellom 160 og 400 meter i diameter.

Størrelsen er usikker fordi astronomene ikke vet hvor mye av lyset fra solen det reflekterer.

De vet bare at lyset som blir reflektert er rødt. Det ble bekreftet da en gruppe store teleskoper på øya La Palma fikk gjennomført gode observasjoner av det.

Laster Twitter-innhold

Det beveger seg for fort til å kunne tilhøre vårt eget solsystem. Det har en såkalt overskuddshastighet på 26 kilometer i sekundet.

Nå er objektet 83 millioner kilometer unna jorden.

Månen, for å få en følelse av avstander i rommet, er 380 tusen kilometer unna.

Objektet var på det nærmeste til jorden klokken 03:50 den 14. oktober. Da var det litt over 24 millioner kilometer unna.

På vei bort igjen

Banen er beregnet. Det kom mot oss fra nord og har gjort en sving rundt solen.

Møtet med solen forandret banen, og objektet har nå kommet omtrent halvparten av veien til planeten Mars sin bane.

Nasa har visualisert banen.

Minor Planet Center, som har ansvaret for å klassifisere og sende ut varsel om nye objekter, har gitt den nye gjesten det prosaiske navnet A/2017 U1.

Dette er en midlertidig betegnelse, fordi senteret aldri før har behandlet en rapport om objekter fra andre solsystemer.

Oppdatering 7. november: Objektet har sikkert blitt identifisert som ekstrasolart, det vil si at det kommer fra utsiden av vårt solsystem. Det melder Den internasjonale astronomiske union.

Fordi objektet er unikt, har unionen opprettet en ny klasse av objekter, hvor dette blir det første. Klassen får bokstaven «I» fordi det er interstellart.

Objektet har fått navnet 'Oumuamua. Det er et navn fra Hawaii, og gjenspeiler at objektet er en budbringer fra et fjernt strøk og en annen tid.

Hele navnet på objektet blir derfor: 1I/'Oumuamua

Som i en science fiction historie

Andre, mener gjesten bør få navnet Rama.

Laster Twitter-innhold

En av de store science fiction forfatterne gjennom tidene, Arthur C. Clarke, beskrev nøyaktig det som nå skjer i boken «Rendezvous with Rama».

Da viste det seg at objektet var et fremmed romskip.

Det er det ingen som sier nå.

I boken greide også menneskene å sende en ekspedisjon til gjesten. Det er ikke mulig for oss med den teknologien vi har nå.

På grunn av hastigheten vil vi ikke greie å nå det igjen før det forlater solsystemet.

Det vil si, dersom det ikke plutselig begynner å bremse opp. Da kan vi også med stor grad av sikkerhet si at det er et slags romskip.

SISTE NYTT

Siste nytt

Julegrana latterliggjøres nok en gang

En ny norsk-britisk juletradisjon har oppstått i kjølvannet av den 75 år lange tradisjonen med å sende et norsk juletre til London: Treet latterliggjøres i sosiale medier.