USA og Japan ønsker å forhandle med Nord-Korea

Både USA og Japan sier nå at de ønsker forhandlinger med Nord-Korea om atomnedrustning. Tidligere har også Sør-Korea åpnet for samtaler. Men foreløpig har ikke Nord-Korea gjort noe konkret for å vise vilje til nedrustning.

Stephen Bosworth, USAs spesialutsending til Nord Korea

Stephen Bosworth sier at USA håper på forhandlinger om atomnedrustning i nord i løpet av kort tid.

Foto: POOL / Reuters

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Etter den alvorlige militære spenningen på Korea-halvøya i forrige måned har alle de involverte landene nå begynt å vende forhandlingskinnet til.

Direkte forhandlinger

Japans utenriksminister åpnet i dag for direkte forhandlinger med Nord-Korea.

- Vi ønsker å skape et miljø som gjør det mulig å ha direkte samtaler i år, sa Japans utenriksminister Seiji Maehara på en pressekonferanse i Tokyo.

Tidligere har Sør-Koreas president også åpnet for samtaler.

Samtidig sier den amerikanske utsendingen Stephen Bosworth at USA håper på forhandlinger om atomnedrustning i nord i løpet av kort tid.

Bosworth landet i dag i Sør-Koreas hovedstad Seoul, og skal fortsette videre til Kina og Japan for å snakke om problemet med det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

Krever nedrustning

Etter at Nord-Korea i november skjøt inn i Sør-Korea og drepte både militære og sivile, har Kina og Russland ivret for å få i gang de såkalte sekslandsforhandlingene, som Nord-Korea trakk seg ut av for to år siden.

Men både USA, Japan og Sør-Korea krever at Nord-Korea viser konkrete nedrustningstiltak før man vil sette seg til forhandlingsbordet.

Så selv om alle nå sier de ønsker samtaler, er det slett ikke sikkert det blir noen forhandlinger med de svært uforutsigbare lederne i Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt