NRK Meny
Normal

Røde Kors prøver å evakuere sivile fra Homs

Røde Kors vil forsøke å evakuere sivile syrere som ikke klarer å komme seg ut av den borgerkrigsherjede byen Homs.

Homs, Syria

Røyk stiger opp fra Baba Amr-nabolaget i Homs tirsdag. ICRC har bedt om å få tilgang til områder av byen hvor folk er sperret inne på grunn av kampene.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) melder at det haster å få tilgang til å behandle og evakuere sårede.

– Til tryggere områder

– Hundrevis av sivile er sperret inne i gamlebyen av Homs. De kommer seg ikke ut og får ikke søkt tilflukt i mer sikre områder på grunn av de pågående væpnede sammenstøtene, sier Beatrice Megevand-Roggo, som leder ICRCs innsats i regionen.

– Først vil vi sammen med Syrias Røde Halvmåne prioritere å evakuere sårede og syke til tryggere områder hvor de kan få behandling, fortsetter Megevand-Roggo.

19. juni ba ICRC myndighetene og opposisjonen om en pause i kampene for å kunne nå inn til nabolagene al-Qarabees, al-Qusur, Jurat al-Shayyah og al-Khalidiya i Homs.

De skal ha gått med på anmodningen om å stanse kampene midlertidig. Og helsepersonell og frivillige fra Røde Kors og Syria Røde Halvmåne er nå klare til å rykke inn i de rammede områdene. Hjelpeorganisasjonen planlegger også å ta med seg mat og nødhjelp til de som har behov for det.

LES: FN-observatørene blir i Syria

LES: Aktivister: Nesten 40 drept i nye trefninger i Syria

Utbombet bygning i Homs i Syria

En utbombet boligblokk i Homs i Syria. Regimet i Damaskus beskylder opprørsgrupper for å hindre evakuering av sivile fra den beleirede byen.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Harde kamper i ti dager

– Nå har det vært harde kamper i Homs i over ti dager i strekk. Vi er svært bekymret for liv og helse til sivilbefolkningen som er sperret inne i disse nabolagene, sier utenlandssjef i Norges Røde Kors, Leni Stenseth, i en pressemelding.

Ifølge internasjonal humanitær rett skal sårede og syke få tilgang til behandling og evakuering så snart som mulig.

– Sivile og helsepersonell må respekteres, det ser vi ikke i Syria nå, sier Stenseth.

LES: – Det er et kraftig tilbakeslag for fredsplanen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt