Hopp til innhold

– Det er et kraftig tilbakeslag for fredsplanen

Midtøsten-eksperter tror voldshandlingene vil eskalere i Syria etter at FNs observatørkorps besluttet å innstille oppdraget i landet inntil videre.

Homs

Røyk stiger opp fra Al Khalidieh utenfor byen Homs fredag. Eksperter frylter en fullskala borgerkrig i Syria.

Foto: HANDOUT / Reuters

Lørdag ettermiddag ble det kjent at FNs observatørstyrke i Syria innstiller oppdraget på grunn av den økende volden i landet.

Norske Robert Mood – som styrer FNs observatørkorps i Syria – forteller overfor NRK lørdag at den opptrappende konflikten i Syria setter de internasjonale observatørene i stor fare. Dermed får de ikke utført patruljeringen i det krigsherjede landet. Observatørene kommer til å bli på sine stasjoner inntil videre.

Lars Gule – Midtøsten-forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus – sier at beslutningen til FNs observatørstyrke understreker hvor alvorlig situasjonen er i Syria.

– Observatørene har ikke vært redde uten grunn. De har gått inn i urolige områder og gjennomført oppdrag der. De har opplevd volden på nært hold, og også vært utsatt for vold selv, sier Gule.

Lars Gule

Lars Gule tror volden kommer til å eskalere i Syria.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Russland og Kina blir viktigere

Gule forteller at volden i Syria har eskalert til tross for våpenhvilen og observatørenes innsats.

– Det at oppdraget blir innstilt nå, representerer et kraftig tilbakeslag for fredsplanene i Syria. Dette betyr også at det internasjonale diplomatiet blir stadig viktigere. Det viktigste er å få Kina og Russland med på laget, og presse dem til å gi opp støtten til regimet i Damaskus, sier Gule.

Russland har fremstått som Syrias fremste allierte og våpenleverandør.

  • Les også:

– Partene må gi det politiske sporet en reell sjanse

Generalmajor Robert Mood sier til NRK at de avventer situasjonen inntil videre.

– Dersom partene ønsker FNs tilstedeværelse – som er en positiv fasilitator på bakken – så må de vise gjennom praktisk handling at de er villige til å redusere voldsbruken og gi det politiske sporet en reell sjanse, sier Mood.

Robert Mood

Leder for FN-observatørene i Syria, den norske generalmajoren Robert Mood.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Det er totalt cirka 300 internasjonale observatører som de siste ukene har forsøkt å få oversikt over situasjonen i landet. Gule forteller at det syriske regimet bruker mer vold og er mer selvsikre.

– Regimet i Damaskus bruker i større grad kamphelikoptre nå. Det tyder på at regimet fremstår som mer selvsikre som er et resultat av det internasjonale samfunnets maktesløshet, sier Gule som frykter en borgerkrig i landet.

– Blir fullskala borgerkrig

Midtøsten-kjenner og Fafo-forsker Kjetil Selvik er enig med Lars Gule.

– FNs observatørkorps var det første skrittet mot en fredsplan i Syria. Men økte voldshandlinger har gjort situasjonen uholdbar for observatørene, sier Selvik.

Russland og Kina møter økt internasjonalt press om å gi opp støtten til regimet i Damaskus.

Fafo-forsker Kjetil Selvik

Fafo-forsker Kjetil Selvik.

Foto: Fafo

– Det er liten sannsynlighet for en enighet med Russland. Jeg tror det går mot en fullskala borgerkrig i Syria. Forhandlinger har ikke gitt resultater. Det kommer til å bli en opptrapping av kamphandlinger og militær støtte til opprørerne, altså å gjøre opprørerne bedre i stand til å føre kampen videre, sier Selvik.

  • Les også:

– USA vurderer neste steg mot Syria

USA sier de vil vurdere nye tiltak for å støtte en politisk overgang i det krigsherjede Syria. Det er blitt for farlig for FNs observatørstyrker i landet.

Beslutningen om å innstille oppdraget i Syria inntil videre har vakt sterke reaksjoner.

Amerikanske myndigheter gjentok straks sine sterke oppfordringer til syriske myndigheter om å overholde forpliktelsene i Kofi Annans fredsplan, og gjenopprette våpenhvilen i landet.

De varsler samtidig muligheten for nye tiltak overfor president Bashar al-Assads regime og opprørerne i landet.

– Dette er et avgjørende øyeblikk og vi rådslår nå med våre internasjonale partnere for å finne neste steg mot en politisk overgang ledet av syrerne selv, slik FNs sikkerhetsråd har oppfordret til i sine resolusjoner, sier talsmann for Det hvite hus, Tommy Vietor.

Utenriksdepartementet anklager «terroristgrupper»

Syrias utenriksdepartement sier samtidig at de «forstår» FNs observatørstyrkers beslutning om å innstille oppdraget, og anklager «terroristgrupper» for å ha truet observatørene.

– Væpnede terroristgrupper har forsterket sin kriminelle virksomhet, spesielt mot FNs observatører, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet, ifølge det statlige nyhetsbyrået SANAA. Begrepet «terroristgrupper» blir ofte brukt av myndighetene for å referere til væpnede opprørere som kjemper mot al-Assads regimestyrker.

Opprørere og opposisjonsgrupper anklager på sin side regimestyrkene for å intensivere sine angrep på sivile.

SISTE NYTT

Siste nytt