NRK Meny
Normal

Veltroni innrømmer nederlag

Lederen for Italias sentrum-venstre-koalisjon, Walter Veltroni, innrømmer å ha tapt valget på ny nasjonalforsamling. Dermed blir Silvio Berlusconi statsminister for tredje gang.

Silvio Berlusconi

71 år gamle Silvio Berlusconi kan ta fatt på nok en periode som Italias statsminister.

Foto: ANTONIO CALANNI / AP

Valglokalene stengte klokken 15 i dag. Berlusconis koalisjon ligger an til å få 43,7 prosent av stemmene, mens Veltroni får 39,1 prosent, opplyste Italias innenriksdepartement tidligere i dag.

– Valgresultatet er klart. Høyresiden kommer til å styre, sa Veltroni mandag kveld.

Veltroni sa også at han allerede har ringt til Berlusconi og gratulert ham med seieren.

- I tråd med skikken i alle vestlige demokratier, og fordi jeg føler det er riktig å gjøre, har jeg ringt til lederen av Frihetsfolket for å anerkjenne hans seier og ønske ham lykke til i jobben, sier Veltroni.

Berlusconis koalisjon ser ut til å få et flertall på 99 seter i underhuset, og 22 i senatet.

- Mishandlet land

Velgerne har kunnet stemme i går og i dag, og valgdeltakelsen har vært noe lavere ved dette valget enn ved valget i 2006.

Walter Veltroni

Walter Veltroni.

Foto: TONY GENTILE / REUTERS

Corriere della Sera har skrevet at vinneren av valget kommer til å "arve et mishandlet land, stagnert og med mangel på moderne infrastruktur".

Berlusconi sier til TV-kanalen RAI at de første sakene han vil prøve å løse er krisen i det nasjonale flyselskapet Alitalia, og søppelkrisen i Napoli.

- Jeg vil styre i fem år. Vi har vanskelige tider foran oss som vil kreve stor styrke, sier Berlusconi.

"Frihetsfolket"

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi gir sin stemme.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Italias rikeste mann, Silvio Berlusconi, har lovet å få fart på landet igjen, blant annet med store skattelettelser og kraftigere innsats mot kriminaliteten.

Han måtte etter forrige valg se seg slått av Romano Prodi, men hadde da blitt den første statsministeren på 50 år som hadde sittet en hel periode da han var regjeringssjef mellom 2001 og 2006.

Han var da sjef for en koalisjonsregjering, hvor hans egetdannede parti "Forza Italia" var det største partiet.

Dette er nå slått sammen med høyrepartiet Alleanza Nazionale, og den nye valgalliansen har fått navnet "Popolo delle Libertà", eller "Frihetsfolket".

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt