Utpekes som den nye Al Capone

Den meksikanske narkobaronen Joaquin Guzman Loera er utpekt til Chicagos «Public Enemy Number One», og sammenlignes med Al Capone.

Jaquin Guzman Loera

Joaquin Guzman Loera er en av verdens mektigste narkobaroner. Han har vært på rømmen siden 2001. Bildet er fra en arrestasjon i 1993.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

Uttrykket «Public Enemy Number One» ble først tatt i bruk på 1930-tallet i USA, og refererte da til legendariske gangstere som Al Capone, John Dillinger og «Baby Face» Nelson.

Den tvilsomme tittelen har ikke tilfalt noen på nærmere 80 år, men nå har Chicagos avsnitt for narkotikakriminalitet og byens kriminalkommisjon børstet støv av uttrykket.

Mannen som nå utpekes som Chicagos største fiende er Joaquin Guzman Loera, en av verdens mektigste narkobaroner.

Guzman, som også går under navnet «El Chapo», leder det beryktede Sinaloa-kartellet, og er ifølge Forbes god for minst en milliard dollar.

Lever i skjul

Jack Riley

Jack Riley leder Chicagos avsnitt for narkotikakriminalitet.

Foto: M. Spencer Green / Ap

Spesialagent Jack Riley sier til CBS Chicago at kartellet har stor innflytelse i byen, og mener de har skylda for mesteparten av den gjengrelaterte volden i området.

– Sinaloa-kartellet er det største problemet vi har i denne regionen, og det ledes av en mann som etter min mening er den farligste forbryteren i verden. Mannen heter Chapo Guzman, og gjemmer seg som en feiging i Mexico, sier Riley.

Guzman rømte fra høysikkerhetsfengselet Almoloya de Juarez i 2001, og har levd i skjul i fjellene i Mexico siden.

Han har angivelig løpende kontakt med stedfortrederne sine i Chicago-området, og Riley mener han utsteder ordrer og har en direkte innflytelse på det som skjer i gatene i Chicago.

Al Capone

Al Capone er den eneste som har fått betegnelsen «Public Enemy Number One». Frem til nå.

Foto: AP

– Ville spist Capone levende

Amerikanske myndigheter har utlyst en belønning på fem millioner dollar for opplysninger som fører til pågripelse og utlevering av Guzman.

«Guzman er et av samfunnets mest grusomme, hensynsløse og mektige individer. Sinaloa-kartellet har funnet villige forretningspartnere blant de 100.000 gjengmedlemmene som befinner seg i Chicago og omegn,» heter det i en uttalelse fra Chicago Crime Commision.

Det var Chicago Crime Commision som utnevnte Al Capone til Chicagos største fiende i 1930.

Flere har blitt beskrevet som offentlige fiender, men hittil har Capone vært den eneste som har blitt omtalt som nummer én.

Les også: Al Capone – mannen bak myten

«Ikke siden Al Capone har noen forbryter fortjent denne tittelen mer enn Joaquin Guzman Loera, som er hovedleverandøren av narkotika i Chicago,» heter det videre.

Jack Riley mener også at Guzman er langt mer brutal enn Al Capone noen gang var.

– Hvis du hadde puttet disse to i en ring, ville «El Chapo» ha spist Capone levende, sier han ifølge Washington Post.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.