Hopp til innhold

– Wikileaks vil publisere negative dokumenter for utenrikspolitikken

Pentagon advarer nå amerikanske politikere om en ny lekkasje fra Wikileaks innen få dager. Pentagon tror dokumentene vil ha en negativ effekt på USAs utenrikspolitikk.

Julian Assange og Capitol Hill (montasje)

Pentagon advarer nå politikerne på Capitol Hill mot Wikileaks og Julian Assange sine planer om nye dokumentslipp. De frykter neste slipp kan ødelegge for USAs utenrikspolitikk.

Foto: Jim Young, Leon Neal / Reuters/AFP

For to dager siden meldte varslernettstedet Wikileaks selv om at de satt på en ny enorm mengde dokumenter.

Nettstedet skrev at de planla å slippe sju ganger så mange dokumenter som det de offentliggjorde fra krigen i Irak, noe som i så fall vil tilsvare rundt 2,7 millioner dokumenter.

Les også: WikiLeaks varsler nye avsløringer

Wikileaks opplyste ikke hva dokumentene omhandlet, men de fulgte opp meldingen med et budskap om at verdenshistorien ville bli redefinert i løpet av de neste månedene.

Nå virker det som det amerikanske forsvarsdepartmentet Pentagon har informasjon om at offentliggjøringen kan skje innen få dager, så tidlig som den 26. november, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Nyhetsbyrået har fått tilgang til en e-post Pentagon har sendt amerikanske forsvarspolitikere der de beskriver hva de frykter kan lekke ut.

– Forventer offentliggjøringen kan ødelegge for USAs utenrikspolitikk

Elizabeth L. King

Elizabeth King i Pentagon sendte en e-post for å advare forsvarspolitikerne i Kongressen.

Foto: U.S. Department of Defence

E-posten som blir omtalt av Bloomberg skal ha blitt sendt til politikere i forsvarskomiteer i Senatet og Representantenes hus. I meldingen gir Pentagon politikerne et forvarsel om at neste lekkasje inneholder hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske utenriksdepartementet.

– Vi forventer at neste offentliggjøring fra Wikileaks kan virke negativt på USAs utenrikspolitikk. Når vi vet mer om innholdet i dokumentene nettstedet sitter på vil vi gi en orientering, var budskapet i e-posten sendt fra viseminister i forsvarsdepartementet med ansvar for lovsaker, Elizabeth King.

Pentagon har også bekreftet at e-posten er ekte. I et intervju uttaler departementets talsmann Bryan Whitman at varslingen til forsvarskomiteene har skjedd.

– Pentagon har kjent til at Wikileaks planlegger å slippe flere dokumenter en stund nå. Vi tar derfor konsekvensen av informasjonen vi har fått tilgang til og informerer politiske ledere slik vi normalt alltid gjør, sier Whitman til Bloomberg.

– Kan sette liv i fare

Varslingen som ble sendt til politikerne med ansvar for forsvarssaker inneholdt også en vurdering av hva slags dokumenter det kunne være Wikileaks nå sitter på, meldinger i den amerikanske utenrikstjenesten.

– Utenriksdepartementets og utenrikstjenestens meldinger inneholder hverdagsanalyser og i utgangspunktet hemmelige vurderinger. Disse meldingene er en del av å drive en effektiv utenrikspolitikk. Hvis Wikileaks publiserer denne graderte informasjonen vil det være et uansvarlig forsøk på å skape uro og ustabilitet i verdenssikkerheten. Det kan potensielt sette menneskeliv i fare, skrev Elizabeth King i Pentagon til kongresspolitkerne.

Reaksjonen er ganske lik den som kom rundt forrige offentliggjøring fra varslernettstedet. 22. oktober slapp Wikileaks en samling på nesten 400 000 militære rapporter fra krigen i Irak. Den gangen advarte Pentagon også mot publisering av gradert materiale.

– Ved å offentliggjøre slik sensitiv informasjon fortsetter Wikileaks å sette livene til amerikanske soldater og soldater fra andre land i fare, sa pressetalsmann Geoff Morrell til pressen.

Denne gangen kan lekkasjene i stor grad også påvirke utenriksdepartementet. Til Bloomberg opplyser US State Department at de nå vurderer hvordan publiseringen kan gå utover USAs forhold til resten av verden, og i tillegg informeres Kongressen og andre offentlige organer som kan bli påvirket av publiseringen.

SISTE NYTT

Siste nytt