– På grunn av de innenrikspolitiske hensyn i Sverige er det viktig at omfanget av dette samarbeidet ikke blir allment kjent. Det vil være nyttig at så få som mulig vet om dette samarbeidet, siden dette ikke bør komme ut til alle medlemmene i regjeringen, skriver den amerikanske ambassaden i en melding til det amerikanske utenriksdepartementet.
– Offentlig omtale av denne saken vil åpne for kritikk mot den svenske regjeringen, står det videre.
- Les:
– Et betydelig bidrag
Svenska Dagbladet har, siden dokumentene ble kjent denne uken, gått gjennom flere hundre dokumenter fra Wikileaks som omhandler svensk utenrikspolitikk. Og i følge avisen tegner det seg et bilde av et tett sikkerhetssamarbeid mellom Sverige og USA.
Sveriges offisielle utenrikspolitiske linje derimot, har i en årrekke handlet om alliansefrihet i fredstid og nøytralitet i krig.
I flere dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Stockholm kommer det frem at svenske toppdiplomater og politikere hyller USA, men amerikanerne finner også det svenske militæret veldig nyttig.
– Svenske militære og sivile sikkerhetsorganisasjoner er solide og til å stole på i en rekke viktige spørsmål. De har særlig gitt oss betydelige bidrag for vår forståelse av det russiske militæret, skriver ambassaden.
– Ikke oppsiktsvekkende
Den amerikanske ambassaden slår blant annet fast at det er et «faktum at Sverige har flyttet seg nærmere USA og NATO». Og statsminister Fredrik Reinfeldt berømmes av amerikanerne som en leder som er bedre egnet til å samarbeide med USA enn sin forgjenger Gøran Persson.
Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors har uttrykt sin kjærlighet overfor USA.
Foto: Pawel FlatoVerken Fredrik Reinfeldt eller utenriksminister Carl Bildt ønsker å kommentere opplysningene som har lekket fra den amerikanske ambassaden.
Forsvarsminister Sten Tolgfors på sin side anser ikke opplysningene som spesielt oppsiktsvekkende.
«Det er ikke noe oppsiktsvekkende i opplysningene fra den amerikanske ambassaden, og det finnes ingen grunn for oss å kritisere innholdet. Sverige samarbeider med NATO som et partnerland i blant annet Kosovo og i Afghanistan, men det innebærer ikke at et medlemskap er aktuelt», skriver Tolgfors i en sms til SVD.