NRK Meny
Normal

– Sveriges nøytralitet kan bare kastes i søpla

Nye hemmeligstemplede dokumenter fra Wikileaks avslører et tett og nært samarbeid mellom det nøytrale Sverige og supermakten USA.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt besøker USAs president George Bush i 2007.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt blir av amerikanerne betegnet som en bedre egnet leder enn sin forgjenger. Her fra et besøk i Det hvite hus i 2007.

Foto: Charles Dharapak / AP

I flere dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Stockholm kommer det frem at svenske toppdiplomater og politikere hyller USA.

– Sverige kan kaste nøytraliteten sin på historiens søppeldynge, skriver den amerikanske ambassaden etter et møte med den svenske statssekretæren Håkan Jevrell, ifølge Svenske Dagbladet.

Tett sikkerhetssamarbeid

SVD har gått gjennom flere hundre dokumenter fra Wikileaks som omhandler svensk utenrikspolitikk. Og i følge avisen tegner det seg et bilde av et tett sikkerhetssamarbeid mellom Sverige og USA.

– Sverige er riktignok ikke et NATO-medlem, men rent praktisk er de en pragmatisk og sterk partner, skriver den amerikanske ambassadøren til Sverige Michael Wood i en kryptert melding.

Sveriges offisielle utenrikspolitiske linje handler om alliansefrihet i fredstid og nøytralitet i krig. Men våre naboer i vest er i realiteten aktive deltaker i NATOs partnerskap for fred og har 1500 mann i Nordic Battle Group.

– Jeg elsker USA

Sten Tolgfors

Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors har uttrykt sin kjærlighet overfor USA.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / SCANPIX

Den amerikanske ambassaden slår blant annet fast at det er et «faktum at Sverige har flyttet seg nærmere USA og NATO». Og statsminister Fredrik Reinfeldt berømmes av amerikanerne som en leder som er bedre egnet til å samarbeide med USA enn sin forgjenger Gøran Persson.

Det kommer også frem at flere av Reinfeldts partikollegaer i Moderaterna har hyllet USA overfor ambassaden. Blant annet uttrykte Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors seg i veldige kjærlige ordelag overfor ambassadøren.

– Jeg elsker USA, skal Tolgfors ha fortalt Wood, ifølge dokumentene som er lekket.

Vil ikke kommentere

Verken Fredrik Reinfeldt eller utenriksminister Carl Bildt ønsker å kommentere opplysningene som har lekket fra den amerikanske ambassaden. Forsvarsminister Sten Tolgfors på sin side anser ikke opplysningene som spesielt oppsiktsvekkende.

«Det er ikke noe oppsiktsvekkende i opplysningene fra den amerikanske ambassaden, og det finnes ingen grunn for oss å kritisere innholdet. Sverige samarbeider med NATO som et partnerland i blant annet Kosovo og i Afghanistan, men det innebærer ikke at et medlemskap er aktuelt», skriver Tolgfors i en sms til SVD.

Wikileaks offentligjorde denne uken flere tusen dokumenter og diplomatmeldinger som USAs ambassader har sendt tilbake til Washington. Det dreier seg blant annet om ulike vurderinger av lederne i landene og situasjonene der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt