NRK Meny
Normal

USA vil danne militærkoalisjon mot IS

Under Nato-toppmøtet i Wales lanserte USA sin nye plan for å bekjempe Den islamske staten (IS).

David Cameron og John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry har bedt Storbritannia og åtte andre land om å bidra i en koalisjon for å bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS). Her er han sammen med Storbritannias statsminister David Cameron på NATO-toppmøtet i Wales.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

I et møte med ni andre land ba USAs utenriksminister John Kerry om støtte til å angripe IS i Irak fra luften. Norge er ikke blant de ni landene.

– Vi må angripe dem på en måte som forhindrer dem i å ta over land, vi må støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene og andre i området som er beredt til å stå imot IS, uten å sende inn egne styrker, sa Kerry under møte.

Tydelig grense

– Det finnes en helt tydelig grense for dette: Ingen bakkestyrker, slo Kerry fast.

På møtet deltok representanter fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.

Torsdag skrev USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron en kronikk i avisen The Times.

«Hvis terroristene tror at vi skal svekkes av deres trusler, kunne de ikke tatt mer feil. Land som Storbritannia og USA vil ikke la seg kue av barbariske drapsmenn» skrev de to statslederne.

Samtidig understreket de at løsningen ikke kan være bare militær, og at det er viktig å bygge blokker av frie og åpne samfunn.

I Irak innebærer det å inkludere alle irakere – sunnier, sjiaer, kurdere, kristne og andre minoriteter – i en samlingsregjering.

– Norge må være beredt

Hareide ber om unnskyldning

KrF-leder Knut Arild Hareide sier Norge må være beredt til å sende militære styrker for å bekjempe IS.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Selv om Norge ikke er blant landene Kerry har spurt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide at også Norge må være beredt til å sende militære styrker for å bekjempe IS.

Partiet sa tidligere denne uken at Norge bør bidra i en eventuell militæraksjon mot IS, men UD sa da at det ikke nå er aktuelt å tilby USA og Irak militær bistand i kampen mot opprørsgruppen.

Da Hareide fredag åpnet KrFs landsstyremøte gjentok han budskapet.

– Dersom FNs sikkerhetsråd ber verdens nasjoner om å ta et oppgjør med IS, så må Norge ta sin del av ansvaret. Om nødvendig må vi bidra med militære krefter, forutsatt at det ligger et FN-mandat i bunnen, sa Hareide.

Salen reagerte med applaus.

Hareide tok et kraftig oppgjør med IS.

– De hogger hender og de hogger halser. De gir folk valget mellom å konvertere til en annen religion eller å dø. Dette er fascisme forkledd som religion, sa partilederen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt