Hopp til innhold

– En bevisst strategi fra Assad

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit tror det kan ha vært en bevisst strategi fra regimet i Syria å ligge unna Den islamske staten (IS). Nå har de fått en felles fiende med Vesten.

Assad stemmer ved det omstridte valget

Syrias president Bashar al-Assad har klart å beholde makten selv om det har vært borgerkrig i landet siden 2011. Her avgir han sin stemme ved det omstridte valget i år.

Foto: HO / Afp

Syrias utenriksminister Walid al-Moualem

Syrias utenriksminister Walid al-Moualem åpner for samarbeid med USA, men krever at eventuelle amerikanske luftangrep i Syria må samordnes med landets regjering.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

Mandag kom den syriske utenriksministeren, Walid al-Moualem, med en utstrakt hånd til Vesten. Han sier landet gjerne vil samarbeide med USA og Storbritannia i kampen mot ytterliggående islamistiske opprørere.

– Vi er klare for å samarbeide, og USA og Storbritannia er velkomne, sa al-Moualem på en pressekonferanse i Damaskus.

Ikke lenge etter ble det kjent at Obama-administrasjonen nå vurderer grunnlaget for luftangrep i Syria. Det skal i første omgang dreie seg om bruk av droner til rekognosering av mulige mål, skriver Wall Street Journal.

Men selv om regimet ønsker USA velkommen har de også advart USA mot å sende amerikanske fly inn i syrisk luftrom uten å gi beskjed.

Obama har til nå vært svært skeptisk til å gjennomføre militære angrep mot mål i Syria, men etter at den amerikanske journalisten James Foley ble drept av den ytterliggående islamistgruppen, vurderer han igjen militære operasjoner.

Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver, International Law and Policy Institute

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Assad løslot jihadister

Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute sier det er mye som tyder på at Bashar al-Assad har ønsket å ha en felles fiende med Vesten.

– Assad var med på å tilrettelegge for disse kreftene da amerikanerne sto i Irak fra 2005. Han har også lagt til rette for at salafister og Al Qaida-grupper skulle infiltrere og bli en del av opposisjonen.

Hellestveit forklarer dette med at Assad løslot alle fengslede jihadister i 2012 da det internasjonale samfunnet begynte å anerkjenne den syriske opposisjonen.

– Assads militære operasjoner har først og fremst rettet seg mot andre deler av den syriske opposisjonen – ikke i like stor grad mot IS, og det er flere som hevder at IS og myndighetene i Damaskus har hatt en slags felles front. Det er først de siste ukene man har sett direkte, store sammenstøt mellom IS og regjeringshæren, sier Hellestveit.

Hun sier videre at det frem til nå vært slik at IS og Assad i realiteten har samarbeidet om å presse andre deler av opposisjonen i Syria ut – rett og slett knuse dem.

Forsker Anders Romarheim

Anders Romarheim forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Foto: NRK

Hjelp til Assad

Men selv om regimet ønsker USA velkommen har de også advart USA mot å sende amerikanske fly inn i syrisk luftrom uten å gi beskjed.

Ifølge USAs forsvarssjef Martin Dempsey skal en av årsaken til at amerikanerne nå vurderer nye tiltak mot IS i Syria, være at islamistene må presses på begge sider av det som er en ikke-eksisterende grense, IS kjemper for en egen stat i Irak og Syria og har tatt kontroll over store områder i begge land.

Forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Anders Romarheim, sier krigen i Nord-Irak opprinnelig startet i Syria, og at den derfor vil involvere Syria i fortsettelsen.

Kan dette hjelpe Assad?

– Ja, og det er et klart paradoks der man har fått andre prioriteringer etter en veldig uheldig utvikling. Mange i USA har satt spørsmålstegn ved Obamas politikk og lederskap rundt konflikten som har spredt seg til Irak, sier Romarheim.

Men han tror ikke en amerikanernes involvering i Irak og Syria er starten på en allianse med Iran og Syria.

– Syria og Iran er to av USAs fiender i regionen, og er blant de mest problematiske landene for USAs midtøstenpolitikk. Det er langt fra noen stilltiende aksepter for å samarbeide om å hamle opp med en felles fiende, noe som helt klart er på gang, til å akseptere Syrias handlinger, sier forskeren.

Assad-vennlige styrker

To soldater utenfor Damaskus som kjemper på regjeringens side i borgerkrigen i Syria.

Foto: OMAR SANADIKI / Reuters

– Ugunstig for USA

Den siste tiden har det vært flere direkte sammenstøt mellom IS og myndighetene i Damaskus.

I Raqqa-provinsen nord i Syria ble IS-stillinger bombet av syriske kampfly i forrige uke – likevel har IS har gjort store fremskritt de siste ukene i Syria. I helgen erobret IS flybasen Tabqa, regjeringshærens siste skanse i Raqqa-provinsen. Dermed kontrollerer IS nå for første gang en hel syrisk provins, skriver NTB.

Hellestveit sier det er ikke lett å se hvem USA nå støtter i Syria, og peker på at de har samarbeidet med Islamsk Front – samtidig med at de fortsatt samarbeider med Den frie syriske arme (FSA), som nå knuses både av både Assad og IS i en slags felles front.

– Amerikanerne risikerer plutselig å være til stede på tre av de fire sidene i den syriske borgerkrigen dersom de går inn og støtter Assad, og det er en lite gunstig situasjon.

(I GRAFIKKEN UNDER KAN DU SE HVEM SOM ER VENNER OG FIENDER I MIDTØSTEN)

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt