33 millioner dollar for 33 års fengsel

En rasende senatskomité kuttet i dag bistanden fra USA til Pakistan med 33 millioner dollar. I går dømte en pakistansk domstol legen som bidro til å avsløre Osama bin Laden til 33 år i fengsel.

Shakeel Afridi

Bildet av Shakeel Afridi er tatt for to år siden, da han drev en malaria-kontrollkampanje i Khyber-distriktet.

Foto: MOHAMMAD RAUF / Afp

Pakistan taper dermed nesten 6 millioner kroner for hvert år den lokale stamme-domstolen ga den pakistanske legen.

Budsjettkuttet må også vedtas av Senatet. Men den 30 personer tunge komiteen gikk enstemmig og rasende inn for å trekke 33 millioner dollar – nesten 200 millioner norske kroner – fra bistandsbudsjettet.

Pakistans forræder, USAs helt

Shakeel Afridi ble funnet skyldig i forræderi og dømt til 33 års fengsel og en bot på 21.000 kroner av en domstol i det gammeldagse stammelov-systemet som fortsatt gjelder i Pakistans halv-autonome grensebelte mot Afghanistan.

Legen Afridi satte i gang et falskt vaksinasjonsprogram i området der bin Laden holdt seg skjult, for å kunne ta DNA-prøver fra familien hans på eiendommen i Abbottabad, der Al Qaida-lederen ble skutt og drept av kommandosoldater fra USA i mai i fjor.

USAs regjering sier at Pakistan ikke har noen grunn til å holde Afridi fanget.

En ansatt i Peshawar sentralfengsel sier at legens helsetilstand er dårlig, og at han blir holdt isolert for ikke å risikere å bli angrepet av de andre innsatte.

– Hvis dette er måten Pakistan behandler en venn og helt på, vet jeg ikke hva vi skal gjøre med bistandspengene, sier demokraten Dianne Feinstein i USAs senat.

Truer med mye større kutt

Kuttet er likevel nesten bare symbolsk – det totale bistandsbudsjettet fra USA til Pakistan er på 1 milliard dollar, rundt 6 milliarder norske kroner.

Men budsjettvedtaket fra komiteen inneholder også et annet kuttforslag: De vil minske bistanden med hele 58 prosent hvis ikke Pakistan opphever blokaden av forsyningsruta til Afghanistan. Ruta har vært stengt for USA siden et amerikansk luftangrep tok livet av 24 pakistanske soldater i november.

USA har gitt Pakistan over 100 milliarder kroner i bistand siden angrepene 11. september 2001. Motytelsen skulle være all stans i alle former for støtte til ekstremistene.

Men USAs representanter har lenge hatt mistanke om at sentralt plasserte personer i Pakistan har opprettholdt støtten til muslimske militsgrupper.

Reporter utenfor bin Ladens hus

En reporter utenfor bin Ladens hus. Hit kom legen med vaksinasjonsprogrammet.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt