Hopp til innhold

NATO håper på en avtale med Pakistan

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen tror Pakistan vil gjenåpne en viktig forsyningsrute for utenlandske soldater i Afghanistan i nærmeste fremtid.

Video 299539ca-7898-4881-99b6-06a00cfe4136.jpg

VIDEO: Gro Holm rapporterer fra Chicago om forsyningslinjene mellom Pakistan og Afghanistan.

NATO har lenge forsøkt å bli enig med Pakistan om en avtale som gjør det mulig for organisasjonen å frakte forsyninger til Afghanistan gjennom Pakistan.

Partene har ikke klart å komme til enighet under NATO-toppmøtet i Chicago på mandag. Generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen satser likevel på et positivt utfall.

– Det var ikke planlagt at vi skulle bli enige om en avtale om Pakistans forsyningsveier under dette toppmøtet, sier Rasmussen mandag.

– Men jeg vil uttrykke en viss optimisme med hensyn til muligheten til å se en gjenåpning av disse veiene i nær fremtid, sier Rasmussen.

Video Direktesendte NATO-pressekonferanser

Generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen under NATO-toppmøtet i Chicago.

Foto: Nyhetsspiller

Vil inngå avtale

Pakistans president Asif Ali Zardari sa mandag at regjeringen har bedt sine forhandlere om å «inngå en avtale med USA for å gjenåpne veiene som trengs for å forsyne utenlandske tropper i Afghanistan».

Helt siden USA kom til skade for å drepe 24 pakistanske regjeringssoldater i et luftangrep i grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan i november i fjor, har Pakistan har nektet NATO å sende forsyninger til Afghanistan via Khyberpasset.

Khyberpasset er NATOs viktigste forsyningsåre mellom Pakistan og Afghanistan.

Mens Pakistan tidligere krevde 1500 kroner i avgift per lastebil som fraktet forsyninger til Nato, har kravet nå blitt skrudd opp til nærmere 30.000 kroner, skriver Klassekampen.

Obama: – Framgang

Det var en positiv amerikansk president som møtte pressen sent mandag kveld.

– Det er framgang i prosessen med å gjenåpne forsyningsveiene gjennom Pakistan, fortalte Barack Obama.

Obama har snakket med Pakistans president det siste døgnet, og fortalt ham at Pakistan må være en del av løsningen i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt