Hopp til innhold

- Personer bosatt i Norge planla OL-terror i Beijing

To personer bosatt i Norge skal ha vært med på å planlegge et terrorangrep under åpningsseremonien under sommer-OL i Beijing i 2008.

Åpningsseremonien under sommer-OL i Beijing i 2008

Åpningsseremonien under sommer-OL i Beijing i 2008.

Foto: Bullit Marquez / AP

Det kommer fram i Wikileaks-dokumenter som Aftenposten har fått tilgang til.

7. august 2008 snakket to personer i Norge sammen på telefon. De to er tilknyttet organisasjonen East Turmenistan Islamic Party (ETIP).

I den avlyttede samtalen mellom de to ble tallet åtte nevnt, en person som skulle reise til Beijing dagen etter og spekulasjoner rundt «noe» som skulle eksplodere.

Tallet åtte kan referere til datoen 8. august 2008, eller 08.08.08, som var dagen da åpningsseremonien for sommer-OL i Beijing ble holdt ved stadion Bird's Nest.

Clark T. Randt

Clark T. Randt.

Foto: Elizabeth Dalziel / AP
Konkret terrortrussel

Innholdet i samtalen ble sendt til USAs myndigheter, som øyeblikkelig fastslo at det kunne dreie seg om en konkret terrortrussel mot åpningsseremonien.

Terrorplanene bekreftes også av norske kilder med kjennskap til saken som Aftenposten har snakket med.

I det hemmeligstemplede dokumentet skriver USAs ambassadør til Kina, Clark T. Randt, at informasjonen umiddelbart ble videreformidlet til kinesiske myndigheter.

Overførte penger

I dokumentene får det også fram at to av personene som er bosatt i Norge nylig overførte flere pengebeløp til en ukjent mottaker i Kina.

Informasjonssjef Martin Bernsen sier at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke ønsker å kommentere Aftenpostens opplysninger.

ETIP, også kjent som ETIM, kjemper for selvstendighet i Kinas nordvestlige Xinjiang-region. De fleste medlemmene av organisasjonen, som er terrorlistet av USA og FN, er etniske uigurer.

I et annet dokument kommer det også fram at USA fryktet et angrep mot daværende president George W. Bush under åpningsseremonien. Ett av fire telefonnumre knyttet til dette angrepet tilhørte en kvinne basert i Norge, som tidligere var gift med et ETIM-medlem.

Ifølge dokumentet fra 21. august stammer opplysningene fra kinesisk etterretning.

Identitetene til de norskbaserte personene kommer ikke frem i de hemmelige dokumentene, men Aftenposten har på det rene at de er uigurer.

SISTE NYTT

Siste nytt