Normal

Unge statsråder i dansk regjering

Fire av statsrådene i den nye danske regjeringen som presenteres i dag er 33 år eller yngre. Danmarks yngste statsråd noen sinne blir den 26 år gamle skatteministeren Thor Möger Pedersen.

Thor Möger Pedersen

Danmarks skatteminister Thor Möger Pedersen er 26 år, og yngste statsråd i regjeringen.

Foto: Nils Meilvang / SCANPIX

Kommentar: Magnus Takvam
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Han er nestleder i Socialistisk Folkeparti, og en av to hovedstrateger bak det rødgrønne alternativet.

Politisk tyngde

Han og den nye finansministeren, sosialdemokraten Bjarne Corydon, satte seg sammen og utarbeidet programmet som nå i stor grad er omsatt i en ny regjeringsplattform. Selv om Möger Pedersen er ung, så har han politisk tyngde.

Ny helseministeren blir Astrid Krag fra SF. Hun er 28 år, mens de to 33-åringene Ida Auken fra SF og sosialdemokraten Mette Frederiksen blir henholdsvis miljøvern- og sosialminister.

I den andre enden av aldersskalaen er lederen av SF, den 59 år gamle Villy Søvndal, som blir utenriksminister.

Utenrikspolitikk

Selv om SF er det mest radikale i utenrikspolitikken av de tre regjeringspartiene, så opererer også SF innenfor den danske konsensustradisjonen i utenrikspolitikken med NATO-medlemskapet som plattform.

I en situasjon som for eksempel den rundt Irak-krigen da USA med president George W. Bush i spissen angrep Irak, så var Danmark med en borgerlig regjering en av USAs få støttespillere i Europa.

I en tilsvarende situasjon er det opplagt at en rød danske regjeringen ville ha opptrådt annerledes. Derfor har det naturligvis en betydning at utenriksministeren skifter politisk farge.

Innvandringspolitikk

Den danske innvandringspolitikken har skilt seg fra den i Norge og Sverige. Den nye regjeringen vil beholde grunnreglene om at en dansk statsborger må være minst 24 år for å kunne gifte seg med en utlending, og at de skal bosette seg i det landet der de to tilsammen har bodd lengst.

Regjeringspartiet Radikale Venstre er liberalt i innvandringspolitikken, og har fått gjennomslag for visse justeringer av den nåværende politikken på innvandrigsområdet. Det gjelder blant annet regler om statsborgerskap og familiegjenforening.

Dessuten legger den nye regjeringen ned integreringsdepartementet som har vært et symbol på den strenge danske innvandringspolitikken.

Den nye regjeringen har også sagt at det blir en fullstendig gjennomgang av innvandringspolitikken i løpet av de neste årene. Der vil man forsøke å isolere den innvandringskritiske Dansk Folkepartis innflytelse på dette politikkområdet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt