Kom hjem for å gravlegge sine døde kamerater

KIEV (NRK): Ukrainske soldater er i ferd med å miste motet, og nå begynner folk i Kiev å kritisere sine egne ledere.

Soldaten Sergej

Soldaten Sergej er kommet hjem til Kiev for å gravlegge sine døde kamerater.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Situasjonen ved fronten er kritisk. Vi har måttet trekke oss tilbake flere steder og mange soldater er motløse, sier soldaten Sergej, som er hjemme i Kiev for å begrave en av sine soldatvenner.

Demonstrer mot krigen

Nærmere 1000 ukrainske soldater har til nå mistet livet i konflikten øst i landet, som sist uke tok en dramatisk vending etter at det som trolig er regulære tungt utrustede russiske soldater ble kastet inn kampene på separatistenes side.

Det var stor stemning på Maidan, uavhengighetsplassen, i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev i dag. Flere steder var det små konserter og appeller og det ble samlet inn penger til de frivillige bataljonene som slåss ved siden av den ukrainske armeen øst i landet, mot prorussiske separatister og regulære russiske styrker.

Men bare noen kvartaler unna, utenfor presidentpalasset, møtte vi den harde virkelig i et land som er i krig og der titalls soldater dør hver dag.

Ukrainske soldater er i ferd med å miste motet, og nå begynner folk i Kiev å kritisere sine egne ledere.

VIDEO: Mange forsøker å holde motet oppe i hovedstaden Kiev.

Her arrangerte en gruppe ungdommer en liten demonstrasjon for å få oppmerksomheten rettet mot problemene soldatene opplever ved fronten og mot det de mener er en udugelig ledelse av den såkalte «Anti-terroroperasjonen» mot separatisten i øst.

– Vi kom hit for å demonstrere fordi det er viktig at vår president forstår hva som skjer her i landet akkurat nå, sier Anna Kalusjnaja.

– Alle opplysninger vi har fått fra folk som kjemper i Donbass mener at de er blitt forrådt av den militære ledelsen her i Kiev. Det er årsaken til at de er blitt omringet og i fare for å bli utslettet av terrorister, sier Anna.

– Vi har flere måneder krevd at det må endringer til i den militære ledelsen av antiterroroperasjonen. Vi krever også at den frivillige bataljonen som slåss må få tildelt tyngre våpen.

– Vet du hvorfor de ikke har slike våpen i dag?

– Jeg personlig vet ikke hvorfor det er slik, men det går rykter om at årsaken er at man i ledelsen for de militære er redd for at disse frivillige styrkene skal komme tilbake fra fronten med tyngre våpen og kreve svar for hvorfor militæroperasjonen er blitt ledet på en så dårlig måte, svarer hun, og mener også at Forsvarsdepartementet og Generalstaben ikke gir en objektiv beskrivelse av hva som er virkeligheten ved fronten.

Anna Kalusjnaja forteller at hun selv har venner som nå slåss ved fronten. Heldigvis har hun ikke fått beskjed om at noen av dem har mistet livet.

Dårlig nytt fra østfronten

Mens Anna holder sin lange appell, dukker Sergej opp og overtar mikrofonen.

– Det er triste nyheter jeg har å fortelle fra fronten, sier han til de frammøtte.

En mann går forbi en utbrent buss i Donetsk

En mann går forbi en utbrent buss i Donetsk. Denne helgen har det vært mange harde kamper i regionen.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Selv har han kommet til Kiev rett fra fronten utenfor Donetsk for å begrave en av sine venner. Han er i midten av 20-årene og kledd i en ubestemmelig uniform. Hodet er snauklippet, men skjegget har fått gro.

– Situasjonen ved fronten akkurat nå er kritisk, sier Sergej, som ikke vil oppgi hele navnet sitt.

– Jeg jobber selv med etterretning og oppklaring, og har selv sett en russisk kolonne med tunge stridsvogner. Jeg har også sett at ukrainske styrker har trukket seg tilbake. Stemningen blant våre soldater er svært pessimistisk. De har måtte oppgi sine posisjoner fordi overmakten har vært for stor. De har ikke hatt mulighet til å kjempe, og har valgt å flykte. Dessverre.

– Du er ikke redd for å dra tilbake til fronten?

– Det er bare idioter som er redde. Jeg vet hva slags risiko jeg har tatt. Jeg har spesialutdannelse for den jobben jeg gjør. Jeg vet akkurat hva slags farer jeg utsetter meg for i et slikt oppdrag som dette. Men det er ikke noe annet alternativ for meg nå.

Ønsker ingen nære venner

Sergej har kjempet på det sørlige frontavsnittet utenfor storbyen Donetsk. Et av de stedene kampene har vært hardest og der ukrainske avdelinger er blitt omringet og nå forsøke å flykte unna.

– Jeg har valgt ikke å bli for nær venn med for mange fordi jeg hele tiden må drikke kaffe med nye mennesker om morgenene sier Sergej, tydelig preget av det han har opplevd i den blodigste krigen Europa har sett på flere tiår.

– Altfor mange er drept eller såret. De som er lettere såret velger ofte å dra rett tilbake til fronten. Jeg traff selv mange av dem da jeg kom til jernbanestasjonen her i Kiev i dag tidlig. De lot seg ikke stoppet selv om de ikke er friske ennå.

– Hvordan skal dere klare å stoppe framgangen til de russiske separatistene?

– Vi må bare bygge oss opp å være sterke sier Sergej

NRK treffer Sergej igjen nede på Maidan, han har bare noen korte timer med venner, før han etter begravelsen i morgen drar tilbake til fronten sør i Donetsk fylke.

Ukrainske soldater forsøker å holde morale opp med å spille baksetball

Ukrainske soldater forsøker å holde moralen opp med å spille basketball i den nå beleirede byen Iljovaisk sørøst i Ukraina.

Foto: STRINGER / Reuters

Stolte av landet

Alle i Kiev denne søndagsettermiddagen er selvfølgelig opptatt av det som skjer øst i landet, selv om livet på overflaten går sin vante gang. Foran nedgangen til metrostasjonen Khresjtsjatek står Oksana Gordijets og prater med sine venner. Alle er kledd i tradisjonelle ukrainske klær.

– Vi ønsker å vise oss fram med vår kultur og våre tradisjoner, sier Oksana.

– Vi fredelige mennesker som i årtusener har levd av den fruktbare jorden her. Og i en tid da våre menn tar på seg uniformer og våpen og drar til fronten for å forsvare vårt territorium, så er det viktig at vi kvinner viser hvor vi alle kommer fra.

– Hvor vanskelig er situasjonen for Ukraina akkurat nå?

– Den er utvilsomt svært vanskelig. Men selv om Ukraina har vært et selvstendig land i 23 år, så er det først nå vi egentlig forstår hva selvstendigheten koster, og at vi kan være nødt til å bøte med våre liv for å forsvar den sier Oksana Gordijets.

– Vi fikk våre helter i forbindelsen med oppstanden på Maidan i vinter, der mer enn 100 mennesker mistet livet og ble helter av Ukraina. Nå får vi nye helter, sier Oksana, og tenker på de snart 1000 soldatene som har mistet livet i kampen mot separatistene og de russiske styrkene i øst.

– Ordene «Ære til Ukraina» har fått mening, hvor trist det enn er at så mange har mistet livet. Det er bare et land som er villig til å ofre noe for sin selvstendighet som har en framtid. sier Oksana Gordijets, før hun rusler nedover Instituttgaten, forbi bildene av alle dem som ble drept under oppstanden i februar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt