NRK Meny
Normal

Separatister har omringet ukrainske soldater

KIEV (NRK): Ukrainske soldater er omringet av stor gruppe prorussiske separatister øst for Donetsk, samtidig kommer det også meldinger om at et ukrainsk jagerfly skal være skutt ned av en rakett fra et russisk rakettsystem.

Ukrainske soldater fra Donbas inspiserer en buss i nærheten av Ilovjansk

Ukrainske soldater fra Donbas-bataljonen undersøker sin egen minibuss i nærheten av byen Iljovaisk i Øst-Ukraina. Nå skal de være omringet av prorussiske separatister.

Foto: STRINGER / Reuters

Situasjonen i Øst-Ukraina beskrives nå som kaotisk og svært dramatisk.

I flere dager skal avdelinger som tilhører den såkalte frivillige bataljonen Donbas ha blitt omringet, og mange her i Ukraina snakker om dårlig militærplanlegging.

Tapstallene har vært store og akkurat nå foregår det forhandlinger for å løse situasjonen, ifølge det ukrainske militæret.

Nå er folk i Ukraina opprørte over at hundrevis av ukrainske soldater er overlatt til seg selv i øst.

Angrep på by

I småbyen Novosvitlivka nær Luhansk skal russiske stridsvogner ha angrepet og, ifølge det ukrainske forsvaret, ha ødelagt nesten alle husene.

De melder også at russiske raketter skutt ned ukrainske jagerfly i det samme området.

– Et russisk rakettforsvarssystem skjøt ned en Su-25-jager. Piloten klarte å skyte seg ut, heter det i en uttalelse fra forsvarsmyndighetene i Kiev, som ikke opplyser hvor angrepet skjedde.

Hendelsen fant sted fredag morgen, ifølge ukrainske myndigheter. Separatistene hevder å ha skutt ned fire fly, men det avvises fra Kiev.

Nå er flere europeiske politikere svært bekymret for landet.

Laster Twitter-innhold

– Ute av kontroll

Etter et møte mellom EUs utenriksministre i Milano i går kveld, sa den tyske utenriksministeren Frank Steinmeier at «en allerede farlig situasjon i Ukraina», nå har «nådd et helt nytt nivå».

Elmar Brok, leder av utenrikskomiteen i EU-parlamentet, mener det nå er klart at Russlands president Vladimir Putin vil etablere en landkorridor mellom Russland og den annekterte Krim-halvøya.

Lørdag møtes EUs- stats- og regjeringssjefer til toppmøte i Brussel. Det er da ventet at det kommer nye sanksjoner mot Russland, selv om flere EU-land er skeptiske. Det er bare fem uker siden EU forrige gang strammet inn sine sanksjoner mot Russland.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier det må sendes en klar beskjed til Russland, melder BBC.

– Vi må erkjenne hva vi står overfor: Vi er midt i en andre russisk invasjon av Ukraina på et år, sier Bildt.

Og han fikk støtte fra Polens utenriksminister som på Twitter betegner situasjonen som en krig.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt