Hopp til innhold

Tsunis trekker seg som ambassadørkandidat

En liten norsk-amerikansk lobbygruppe tar nå æren for at George Tsunis ikke blir USAs ambassadør i Norge. Etter at Tsunis blottla sin svake kunnskap om Frp og norsk politikk, har det ikke helt gått den veien han har ønsket.

George Tsunis tabbet seg ut da han skulle forklare hvilken rolle Fremskrittspartiet har i norsk politikk.

Hør George Tsunis tråkke i salaten ved å påstå at regjeringspartiet Frp spyr ut rasistisk hatretorikk og ikke har støtte blant det norske folk. Klippet er fra januar, da høringen i senatet fant sted.

– Det er over. Noen ganger går det ikke slik en hadde planlagt, sier George Tsunis til lokalavisen Newsday på Long Island, New York, der han bor.

Milliardæren har fått mye oppmerksomhet etter at han kom med merkelige uttalelser om den norske regjeringen i nominasjonshøringen sin i januar.

I går ble det klart at mange demokratiske senatorer har snudd seg mot ham, og at han nå ikke oppnår det antall stemmer han trenger for å bli godkjent som ambassadør i Senatet. Over nyttår overtar Republikanere flertallet, og da er det åpenbart at Tsunis ikke kan bli godkjent.

President Obama må derfor se seg om etter en ny kandidat som kan fylle ambassadørjobben som har stått tom i snart ett år.

T. Michael Davis

– Vi er lettet, sier T Michael Davis, om avgjørelsen om at George Tsunis likevel ikke blir Norges-ambassadør.

Norsk-amerikansk lobbykampanje

Den viktigste årsaken til at Tsunis ikke ble godkjent er at en liten gruppe norskamerikanere i Minnesota med gode forbindelser startet en intens lobbykampanje mot ham.

– Vi er lettet, sier T. Michael Davis til NRK, han er advokat i Minneapolis og har ledet kampanjen.

– Hvorfor er det så viktig for dere hvem som blir ambassadør i Norge?

– Vi som bor her verdsetter forholdet til Norge og har nære kontakt der med både slektninger, akademiske institusjoner og politikere. Det er viktig at USA har en ambassadør i Oslo som kan bære disse forbindelsene, og det kan ikke George Tsunis, sier Davis.

Fått med seg mange på laget

Etter den flaue nominasjonshøringen i slutten av januar der Tsunis blant annet beskrev regjeringspartiet Frp som et marginalt parti som sprer hat og som den norske regjeringen har tatt avstand fra, tok Davis kontakt med flere andre innflytelsesrike norskamerikanere i Minnesota og sammen skrev de en kronikk i The Minneapolis Tribune.

De fikk også med seg organisasjonen til USAs diplomater, AFSA, i kampen mot Tsunis som de mente utelukkende hadde blitt tilbudt ambassadørjobben fordi han i 2012 gav nesten en million dollar i kampanjebidrag til president Obama.

– Vi har aldri tidligere opplevd noe lignende, at en så fullstendig ukvalifisert kandidat skulle sendes som ambassadør til et nordisk land, sier Davis.

Andre tabbekandidater

Lobbykampanjen varte i nesten elleve måneder, og det den lyktes med var å få fire senatorer fra delstater med mange norskamerikanere til å gå offentlig ut mot Tsunis kandidatur.

Amy Kloubuchar og Al Franken er begge senatorer fra Minnesota, og gjorde det nylig klart at de ikke ville støtte ham. Det sammen gjorde senator Tim Johnson fra Sør-Dakota og Heidi Heitkamp fra Nord-Dakota.

To andre kandidater som tabbet seg ut i høringen i januar sammen med Tsunis ble godkjent i forrige uke.

Colleen Bell som er såpeoperaprodusent i Hollywood blir USAs ambassadør i Ungarn, og Noah Mamet som også er tilknyttet underholdningsbransjen i Hollywood og har samlet inn svært mye penger til både president Obama og andre demokratiske kandidater reiser til Argentina.

Dette tyder på at det var den norsk-amerikanske kampanjen som senket Tsunis, for majoritetsleder i Harry Reid prøvde lenge å få ham godkjent sammen med de andre ambassadørene.

Norge kan bli prioritert

T. Michael Davis tror president Obama vil finne en ny ambassadørkandidat som kan sendes til Oslo så snart som mulig.

– Denne saken har skapt så mye støy at jeg håper han nå vil prioritere nominasjonen til Norge for å vise at Norge er viktig for USA, sier Davis.

En annen som har kjempet iherdig mot at Tsunis skulle bli ny ambassadør i Oslo er senator John McCain. Republikaneren mottok selv flere hundre tusen dollar i donasjoner fra milliardæren da han var presidentkandidat i 2008, men Tsunis gikk senere over til å bli pengeinnsamler for Demokratene.

McCain har lenge kjempet mot at rike amerikanere belønnes med ambassadørposter fordi de gir penger til politikere. I senatshøringen for Tsunis, Bell og Mamet, avsluttet han sin utspørring med følgende svært sarkastiske og ironiske kommentar:

– Jeg har ingen flere spørsmål for denne ekstremt godt kvalifiserte gruppen kandidater.

SISTE NYTT

Siste nytt