Hopp til innhold

Ambassadørflause om Frp

President Obamas kandidat som ny ambassadør til Norge hadde ikke gjort hjemmeleksa da han møtte Senatets utenrikskomite. George Tsunis tabbet seg ut da han skulle forklare hvilken rolle Fremskrittspartiet har i norsk politikk.

George Tsunis tabbet seg ut da han skulle forklare hvilken rolle Fremskrittspartiet har i norsk politikk.

Video: Mannen som kan bli ny ambassadør til Norge, George Tsunis, ante ikke at Frp satt i den norske regjeringen.

George J. Tsunis er en vellykket forretningsmann som samlet inn nesten en million dollar til Obamas siste valgkamp.

Som belønning har han fått ambassadørposten i Oslo, men da Tsunis møtte til den obligatoriske utspørringen i Senatets utenrikskomite, avslørte han at han ennå har litt å lære om regjeringspartiet Frp.

– Spyr ut hatet sitt

– Hvorfor tror du Fremskrittspartiet appellerte til norske velgere? spurte den republikanske senatoren John McCain om stortingsvalget sist høst.

Tsunis har fått med seg at Norge er et åpent samfunn som verdsetter ytringsfriheten høyt, men så begynner han å slite.

– Et biprodukt av dette er at man får noen marginale elementer som bruker denne mikrofonen, som spyr ut hatet sitt. Men jeg vil nå si at Norge at var rask til å fordømme dem, svarer han haltende.

Mer får han ikke sagt før den erfarne McCain avbryter med en oppgitt mine.

– Regjeringen fordømmer dem? De er jo en del av koalisjonsregjeringen! sier han med et hånlig smil. Jeg tviler virkelig...

Det er da går opp for USAs neste Norges-ambassadør at han virkelig har tabbet seg ut.

– I stand corrected, jeg innrømmer at jeg tok feil. De aller fleste nordmenn og de aller fleste i nasjonalforsamlingen har ikke de samme synspunktene, er hans neste forsøk på å rette opp inntrykket.

Senator McCain tar en lang pause mens han fikler energisk med blyanten sin – og avslutter med en spydig kommentar som ikke er til å misforstå.

– Jeg har ingen flere spørsmål til denne utrolig godt kvalifiserte gruppen av nominerte.

Tid til å lese seg opp

Det er ikke umulig at den pinlige utspørringen var en aldri så liten takk for sist fra McCains side.

I 2008 støttet nemlig George Tsunis den republikanske senatorens presidentvalgkamp mot Barack Obama med 50.000 dollar. Men allerede året etter gikk han over til fiendene i det demokratiske partiet, og bidro med et langt større beløp for å få Obama gjenvalgt i fjor.

Til tross for sine manglende kunnskaper om norsk politikk, blir Tsunis høyst sannsynlig godkjent av Senatet som USAs nye utsending til Norge. Og han har ennå litt tid til å lese seg opp på sitt nye tjenesteland før han flytter inn i den ærverdige ambassadørresidensen ved Frognerparken til våren.

SISTE NYTT

Siste nytt