NRK Meny
Normal

Tsunami-ødeleggelser etter tyfonen Haiyan

– Det ser ut som etter tsunamien. Det sier lederen for Verdens matvareprogram i Filippinene, Praveen Agrawal. Han har vært i Tacloban, en byene som er hardest rammet av tyfonen Haiyan.

Tyfon Filippinene

En kvinne går blant de omkomne.

Foto: AFP

– Trær er brukket, barken en revet vekk, hus er ødelagt, mange steder er de fullstendig knus. Ødeleggelsene er sjokkerende, sier Praveen Agrawal.

Han sier menneskene har mistet både hjemmet sitt og levebrødet sitt og at det nå er et akutt behov for hjelp.

Øyenvitner der forteller om bølger på opptil fem meter høyde og oversiktsbilder viser at i enkelte områder er alle bolig og hus fullstendig utradert.

Politiinspektør Elmer Soria anslår at tyfonen smadret 70–80 prosent av alt den passerte på sin vei.

Ifølge foreløpige overslag kan så mange som 12.000 ha mistet livet. Det kan se ut som om mange har omkommet ved at de har blitt tatt av store vannmasser, fulle av drivved og ødelagte gjenstander.

Sentrale myndigheter har ennå ikke vært i kontakt med Guiuan, en by med 40.000 innbyggere som var en av de første som ble truffet av tyfonen.

– Folk går som zombier

Søndag kom president Benigno Aquino til Tacloban. Han uttalte blant annet at han var bekymret for plyndring. Bare 20 av byens 390 politimenn møtte på jobb etter uværet.

– Vi sender rundt 300 politifolk og soldater til byen slik at de kan holde lov og orden, sa presidenten til reportere på stedet.

Medisinstudenten Jenny Chu sier til AFP at det hun ser er slikt man ser på film.

– Folk går som zombier og leter etter mat, forteller hun.

– Sjøvannet sto opp til annen etasje på hotellet, sier Nancy Chang. Hun var på jobbreise fra Kina da uværet kom. Hun kom seg til militærflyplassen ved å gå i tre timer gjennom jord og søle.

– Det er som jordens undergang, sier hun.

Filippinene tyfon

I Tacloban henter folk varer og mat i butikkene.

Foto: TED ALJIBE / Afp

I Tacloban kommer det mange rapporter om at folk plyndrer butikker for mat og det de kan finne. En folkemengde skal ha angrepet en lastebil med mat, telt og vann, melder Reuters. Ifølge det lokale Røde Kors skjedde det samme på en bro i Leyte. Lokale medier hevder at minibanker har blitt robbet.

Presidenten vurderer nå å innføre unntakstilstand.

– Hvordan kan man slå en tyfon? svarte forsvarsminister Voltaire Gazmin da han ble spurt om myndighetene var dårlig forberedt på uværet.

– Vi gjorde alt vi kunne, vi gjorde mange forberedelser. Dette har lært oss en lekse, sier sa statsråden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt