Trumps nye Israel-ambassadør skaper reaksjoner

Donald Trump ønsker advokaten David Friedman som ny USA-ambassadør til Israel. Mannen som støtter israelske bosettinger og som har sammenlignet liberale jøder med fangene som samarbeidet med tyskerne under 2. verdenskrig skaper reaksjoner.

Donald Trump

Donald Trump har bestemt seg for hvem han vil skal lede den amerikanske ambassaden i Israel.

Foto: James Robinson / Ap

– Friedman har lenge vært min venn og rådgiver. Hans nære bånd i Israel vil utgjøre fundamentet for hans diplomatiske oppdrag og være en enorm ressurs for vårt land, når vi styrker båndene med våre allierte og jobber for fred i Midtøsten, heter det i en uttalelse fra Trump.

Sammenlignet liberale jøder med kapo

Freidman har ingen diplomatisk erfaring og ble hyllet av det konservative jødiske miljøet i USA.

– Dette er et kraftig signal til det jødiske miljøet, sier Matt Brooks som leder Den republikanske jødiske koalisjonen.

Men valget er ikke spesielt populært blant liberale jødiske grupper, som han tidligere har sammenlignet med jødiske kapoer, fanger som jobbet for tyskerne i konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig.

Jeremy Ben-Ami, lederen for den liberale lobbygruppa J Street, omtaler nominasjonen som «uvøren», og viser til Friedmans støtte til israelske bosettinger og hans skepsis til en tostatsløsning.

– En Trump-administrasjon vil aldri tvinge Israel til å akseptere en tostatsløsning eller noen annen løsning som går mot det israelske folkets vilje, sa Friedman i oktober da han deltok på et møte i Jerusalem til støtte for Trump.

Kommentaren er musikk i ørene til mange på den israelske høyresiden, men står i sterk kontrast til USAs Israel-politikk, som lenge har jobbet for en Palestinsk stat.

Friedman som har nære bånd til jødiske bosettinger på den israelskokkuperte Vestbredden har ifølge venstrevennlige israelske avisa Haaretz tatt til orde for annektering av palestinsk land.

Ifølge kommentator Chemi Shalev i avisa så er Friedman en høyreekstremist i israelsk målestokk.

Vil flytte til Jerusalem

I en uttalelse fra Trumps overgangsteam sier Friedman at han ser frem til å jobbe ved den amerikanske ambassaden i Israels evige hovedstad, Jerusalem.

Det til tross for at den amerikanske ambassaden i flere tiår har ligget i Tel Aviv. Siden både israelerne og palestinerne ser på Jerusalem som sin rettmessige hovedstad, og amerikanske myndigheter hele tiden har ment at dette må partene selv enes om før de flytter sin ambassade, skriver New York Times.

– Ved å utnevne Friedman kan Trump skape en sikkerhetsrisiko siden han kan frata palestinerne rettigheter, sier Daniel Levy, en venstreorientert tidligere israelsk fredsforhandler.

– For hvis en ambassadør velger å støtte bosetternes ønsker så kan det skape hodebry for amerikanske interesser i hele regionen. I hvert fall hvis han bestemmer seg for å høre på det dårlige rådet om å flytte ambassaden, sier Levy.

Det er fortsatt usikkert om Friedman flytter inn i ambassadørboligen i Israel. Det er Senatet som til slutt skal godkjenne presidentens innstillinger.

SISTE NYTT

Siste nytt