Trump som koronaekspert: – Kanskje jeg har naturlige evner

– Jeg forstår virkelig disse sakene. Folk er overrasket over hvor mye jeg skjønner. Kanskje jeg har naturlige evner, sa Donald Trump fredag kveld. Slik svarer han på kritikk om at han reagerte for seint.

Trump Virus Outbreak

President Donald Trump har stor tiltro til egen kompetanse når det gjelder å bekjempe koronaepidemien. Her sammen med helseminister Alex Azar (t.v.) og direktøren Robert Redfield ved Senteret for kontroll og forebygging av sykdommer, CDC (t.h.).

Foto: Hyosub Shin / AP

Trumps uttalelse kom under et besøk hos den amerikanske parallellen til Folkehelseinstituttet, CDC, i Atlanta. Ved siden av ham stod direktøren for CDC og USAs helseminister. Men Trump ga dem ikke mye plass til å uttale seg da de møtte pressen.

– Du skjønner, onkelen min underviste på MIT (et av USAs eliteuniversiteter, journ.anm.)

– Han var et stort supergeni, Dr. John Trump, sa presidenten.

Pictures of the Week in North America Photo Gallery

13 av dødsfallene har skjedd i delstaten Washington. Minst 8 av dem bodde på et eldresenter i Kirkland. Dette bildet er tatt idet en pasient fraktes ut fra Life Care Center i Kirkland 29. februar. Helsepersonellet på bildet er ikke spesielt godt beskyttet, sammenlignet med slik beskyttelsesdraktene som benyttes i Kina, Japan og de fleste vestlige land.

Foto: Elaine Thompson / AP

Vil helst ikke ha cruisepassasjerer i land

Utenfor kysten av San Francisco ligger cruiseskipet Grand Princess med rundt 3500 mennesker om bord. Flere av dem er smittet av koronaviruset.

De siste opplysningene er fra torsdag. Da var 46 testet, og nær halvparten, 21 personer, var smittet. En av personene som var med på et tidligere cruise er død av koronavirus, og flere som seilte sammen med ham er fortsatt om bord nå.

Da et annet cruiseskip, Diamond Princess, lå landfast i Japan på grunn av koronasmittede sist måned, ble over 700 smittet. Det er vanskelig å hindre spredning på skip, ikke minst når mannskapet også er smittet.

Grand Princess cruise ship circles off the coast of California

Et helikopter fra Nasjonalgarden i California på vei til å levere koronatester til Grand Princess 5. mars.

Foto: California National Guard / Reuters

På skipet utenfor San Francisco er 19 av de 21 oppdagede tilfellene mannskap. Men Trump ønsker ikke å bringe dem i land.

– Hvis de gjør det, går våre tall opp. (...) Du vet, det er et veldig stort skip med tusenvis av mennesker om bord, inkludert sjømenn og mannskap, et kjempestort antall mennesker, sa presidenten.

Presiden Trump mener at passasjerene ombord på Grand Princess bør holde seg på skipet inntil videre. Minst 21 er smittet av koronaviruset.

President Trump mener at passasjerene om bord på Grand Princess bør holde seg på skipet inntil videre. Minst 21 er smittet av koronaviruset.

Skipet får gå inn til havn

Lørdag kveld sendte rederiet, Princess Cruises, ut en melding om at skipet skal gå inn til en havn i Oakland. De som trenger akutt medisinsk hjelp skal få forlate skipet. Mannskapet på 1100 skal holdes i karantene om bord, melder nyhetsbyrået AFP.

Det er uklart hva som skjer med passasjerer som ikke er syke eller har testet positivt for smitte.

Tidligere har visepresident Mike Pence sagt at passasjerer vil bli testet og eventuelt satt i karantene «hvis nødvendig».

Rot med koronatester

I USA er det registrert vel 400 koronasmittede og 19 dødsfall til nå. Men det kan skyldes at bare rundt 1500 var bekreftet testet fredag ettermiddag. Trump blir beskyldt for å ha bagatellisert faren for spredning i USA.

Først sendte USAs helsemyndigheter ut tester som viste seg dårlig egnet til å teste om pasienter var smittet av det nye koronaviruset. Derfor måtte det produseres nye.

Til å begynne med var det bare syke personer som hadde besøkt Kina og personer som hadde vært nær en smittet som fikk ta testen.

Det førte blant annet til at en pasient i California som ikke hadde reist noe sted, og ikke hadde vært nær noen kjent smittebærer, måtte vente i flere dager. Han var smittet.

Produserer tester i rekordfart

1. mars rapporterte ABC News at 80 private laboratorier er i gang med å produsere nye tester. Nå har Trump-administrasjonen for alvor skjønt at det er nødvendig å berolige folk.

Herrick holds up a picture of her mother Elaine, who passed away this morning at the Life Care Center of Kirkland

Pat Herrick holder opp et foto av moren Elaine. Hun er en av ofrene for koronaviruset i Kirkland, Washington.

Foto: Lindsey Wasson / Reuters

Torsdag lovet sjefen for USAs parallell til det norske legemiddelverket, FDA, at 475.000 tester skal være klare innen utgangen av uka.

– Vi kommer til å trenge millioner slike tester, sier Dr. Anthoni Fauci, direktør for Det nasjonale instituttet for allergi og smittsomme sykdommer.

Restriksjonene på hvem som kan ta testen er også fjernet. Nå kreves det bare en henvisning fra lege.

USA har rundt 330 millioner innbyggere og har testet rundt 1500 personer for det nye koronaviruset. Sør-Korea har 51 millioner og har til sammenligning allerede gjennomført 165.000 koronatester.

Trump sa han hadde kontroll

24. februar tvitret president Donald Trump at «Koronaviruset er under veldig god kontroll i USA». Han viste ofte til at han 7. februar forbød innreise for utlendinger som kom fra Kina.

Laster Twitter-innhold

Men tallet på smittede og døde fortsatte å øke. Det samme gjorde kritikken mot administrasjonen.

Vice President Pence And Coronavirus Response Coordinator Debbie Birx Brief Press

Visepresident Mike Pence på en pressekonferanse i Det hvite hus 3. mars. Han koordinerer krisearbeidet på nasjonalt nivå.

Foto: Drew Angerer / AFP

Først 26. februar utnevnte han en krisestab under ledelse av visepresident Mike Pence til å bekjempe spredning av epidemien i USA. Samtidig fortsetter han å dempe inntrykket av at dette kan bli dramatisk.

Tror ikke på Verdens helseorganisasjon

For to dager siden sa Trump i et intervju på Fox News at han trodde opplysningen fra Verdens helseorganisasjon om at covid-19 viruset har en dødelighet på 3,4 prosent er «gal».

President Trump Participates In Fox News Channel Town Hall

– Alle må ta det rolig. Alt kommer til å gå bra, sa president Trump da han ble spurt om koronaviruset av publikum under et folkemøte i Scranton, Pennsylvania 5. mars. Det var Fox News som arrangerte møtet.

Foto: Spencer Platt / AFP

– Dette er bare min intuitive antakelse, men den er basert på mange samtaler jeg har hatt med mange folk som steller med sånt, sa Trump.

– Jeg vil oppfordre presidenten, dersom han skal uttale seg om ting, til å sørge for at vitenskapen støtter opp om det han sier, sa senator Lindsey Graham dagen etter.

Graham er republikaner og kjent som en av Trumps varmeste forsvarere i Kongressen.

Ikke lønn under sykdom

Det finnes ingen føderale lover som garanterer arbeidstakere lønn under sykdom. 11 delstater og 25 byer har pålagt private selskaper å betale sykelønn, men ordningene er sjelden i nærheten av den norske sykelønnsordningen.

Institusjoner med ansvar for folkehelsen frykter at smittede personer vil gå på jobb fordi de vil unngå lønnskutt.

USAs folkehelseinstitutt, CDC, har sendt ut retningslinjer for hvordan arbeidsgivere skal takle koronasmitten. Der oppfordres de til å sende folk med symptomer hjem og sikre at sykefraværspolitikken skal være «fleksibel».

Men det står ingenting om lønn. Det er ikke deres bord.

Millioner mangler helseforsikring

Om lag 30 millioner amerikanere har ingen helseforsikring. Flere millioner andre har dårlige forsikringer med svært høye egenandeler.

The Financial Times siterer flere helseeksperter som tror at mange vil la være å teste seg. De har i alle fall ikke råd til behandling.

Dette gjør at USA er mer sårbart for en epidemi enn land det er naturlig å sammenligne seg med.

Financial Markets Wall Street

De fleste indekser falt med over 3 % for andre dag på rad på New York-børsen. Det skjedde trass i at ferske arbeidsmarkedstall viste at det ble skapt langt flere arbeidsplasser enn forventet i februar, hele 273.000, nesten 100.000 mer enn forventet.

Foto: Richard Drew / AP

Kan få store økonomiske konsekvenser

– Hvis folk slutter å reise, gå til tannlegen, treningssenteret og basketballkamper, kan de økonomiske konsekvensene av koronaviruset bli enorme, skriver avisa The New York Times.

Amerikanerne bruker nesten 180 milliarder kroner på treningssentre hvert år. 11,5 millioner mennesker drar på cruise. Mange spiser middag ute.

Håndsåpe selger godt i amerikanske butikker pga koronaviruset.

Produsentene av håndsåpe og desinfeksjonsmidler kan regne med at etterspørselen holder seg. Her fra Kirkland i delstaten Washington, byen som til nå er hardest rammet av epidemien.

Foto: Jason Redmond / AFP

Den delen av servicesektoren som forutsetter at folk er i direkte kontakt med hverandre, er stor.

Dersom visepresidentens krisestab klarer å få distribuert millioner av tester de neste ukene, kan det vise seg at det er langt flere enn noen hundre som er smittet.

Unntakstilstand i staten New York

Lørdag kunngjorde guvernør Andrew Cuomo unntakstilstand i staten New York. Det er registrert 76 koronasmittede, 11 av dem i New York by.

4000 mennesker er satt i karantene, halvparten i selve byen.

Unntakstilstand på delstatsnivå gir guvernøren fullmakt til å ta i bruk ressurser for å møte en krisesituasjon. Det åpner også for mulighet til midlertidig begrensning av folks bevegelsesfrihet.

Kommer frykten til å spre seg?

For økonomien er det frykten for smitte som bestemmer hvor store konsekvensene blir, like mye som det faktiske tallet på smittede.

Trump

President Donald Trump signerte i dag bevilgningen på 8,3 milliarder dollar til bekjempelse av koronaepidemien. Begge kamrene i Kongressen har behandlet den ekstraordinære bevilgningen i rekordfart.

Foto: Evan Vucci / AP

Dessuten er amerikanere opplært til å frykte søksmål hvis de har utsatt noen for unødig fare.

Derfor er det så viktig for president Trump å få folk til å tro på at han skjønner alvoret og sørger for at administrasjonen gjør alt i dens makt.

Fredag signerte han en ekstraordinær bevilgning på 8,5 milliarder dollar til bekjempelse av koronasmitten. Det er nær 80 milliarder norske kroner.

For en slik sum er det mulig å kjøpe mange tester.

SISTE NYTT

Siste nytt