Truer med å skrote flyktningavtalen med EU

Tyrkias utenriksminister, Mevlut Cavusoglu, sier landet vil droppe flyktningavtalen med EU dersom unionen ikke garanterer for tyrkisk visumfrihet i oktober.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu vil ha på plass avtalen om visumfrihet i oktober.

Foto: B.K. Bangash / Ap

– Jeg vil ikke snakke hva være det verste utfallet kan være – samtalene med EU fortsetter, men det er klart at enten så iverksetter vi alle avtalene samtidig, eller så dropper vi dem, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu til den tyske avisen Bild.

Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia ble inngått i mars, og innebærer blant annet at flyktninger og migranter som reiser fra Tyrkia til Hellas, kan returneres.

Visumfrihet var tyrkernes belønning dersom de oppfyller 72 ulike krav og betingelser, men tyrkerne ble også lovet milliarder euro i støtte, samt fortgang i forhandlingene om EU-medlemskap.

Kjølig forhandlingsklima

Forhandlingsklimaet mellom EU og Tyrkia har vært iskaldt etter kuppforsøket i juni, og i juli anklaget Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, EU for å bryte avtalen.

Ifølge Erdogan har landet fått bare 2 milliarder euro, i underkant av 19 milliarder kroner, av dette beløpet, noe han mener er et løfte- og avtalebrudd.

Også da uttrykte Erdogan at han ville ha fortgang i arbeidet med å sikre visumfrihet for tyrkiske statsborgere i EU.

Forrige uke sa Tyrkia-ekspert Joakim Parslow at han tror den tyrkiske avtalen med EU nå står for fall.

– Dialogen har kollapset. Situasjonsforståelsen er helt ulik. Allerede i vår var inntrykket at avtalen aldri ville bli fulgt opp. Det er ikke blitt mindre etter kuppforsøket i Tyrkia, sa Parslow til NTB.

Han sier det er vanskelig å si noe sikkert om hva som kan bli konsekvensene av at avtalen ikke settes ut i livet. Men fra Hellas rapporteres det om en økning i antallet flyktninger og migranter etter kuppforsøket natt til 16. juli.

SISTE NYTT

Siste nytt