Tror på fredsavtale innen et år

Grip sjansen! sa Barack Obamas da han inviterte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas til middag i natt norsk tid.

Ny fredsavtale?

Alle parter i Midtøsten har tro på en fredsavtale innen et år.

Foto: JASON REED / Reuters

Det er nesten to år siden sist palestinske og israelske ledere førte direkte samtaler med hverandre. I natt forsikret Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han vil arbeide for en fredsavtale som kan vare i generasjoner.

Han så palestinernes president Mahmoud Abbas rett inn i øynene da han sa:

Du er min partner for fred. Det er opp til oss å få til en ny begynnelse. Jeg er ikke kommet til Washington for å komme med unnskyldninger, men for å finne løsninger.

Benjamin Netanyahu

I en tale i Washington sa en uvanlig positiv Netanyahu at freden måtte forsvares mot dens fiender, uten å gå i detaljer om hvem fienden er.

Se talen her:

Video MIDTØSTEN-020910-WW_MXF_Innboks.MP4

Samtidig sa president Obama at Israels sikkerhet er viktig for USA. Han var i natt norsk tid vert for en felles middag for alle parter, i Det hvite hus.

Innen et år

Før middagen sa han at både palestinerne og israelerne mener at en ny fredsavtale kan være på plass innen et år.

Senere i dag starter en rundebordskonferanse der palestinere og israelere, under ledelse av utenriksminister Hillary Clinton, skal sitte skulder ved skulder for å diskutere en fredsløsning i Midtøsten.

Her er partene som har skapt et forsiktig håp:

Ifølge Netanyahu må en fredsavtale innebære varig sikkerhet for Israel.
– Vi forlot Libanon, vi fikk terror. Vi forlot Gaza, vi fikk terror. Vi ønsker å sikre at landområdene vi gir fra oss, ikke forvandles til en iranskstøttet terrorenklave i hjertet av Israel, sa den israelske statsministeren.

Forhandlingene må føre fram til «et historisk kompromiss» som sikrer «fred, sikkerhet og verdighet» for både israelerne og palestinerne, sa han.

Krever byggestans

Også palestinernes president understreker at det er på tide å nå fram til en endelig fredsavtale, noe som ifølge ham må innebære opprettelsen av en palestinsk stat og en slutt på den israelske okkupasjonen.

Da han møtte pressen ved Det hvite hus, gjentok den palestinske lederen også sitt krav om fortsatt stans i all byggeaktivitet i de israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

– Vi gjentar vårt løfte om å oppfylle alle våre forpliktelser, og vi ber israelerne om å oppfylle deres forpliktelser, deriblant en stans i all bosetningsaktivitet, sa Mahmoud Abbas.

Abbas ba også israelerne om å fjerne alle veisperringer og blokader og tillate fri ferdsel for palestinerne.

En midlertidig stans i byggeaktiviteten utløper i slutten av måneden, og den israelske regjeringen har varslet at stansen ikke vil bli forlenget.

Tapte muligheter

– Bosettingene er et av de virkelig vanskelige spørsmålene. I tillegg til situasjonen for flyktningene, Jerusalems status og grensene for en palestinsk stat, sier utenrikssjef i NRK, Knut Erik Holm.

Vi hører mye vakker retorikk, og vi har hørt den mange ganger før. Historien om Midtøsten er historien om de tapte muligheter. Partene må komme seg forbi retorikken og videre, dersom disse forhandlingene skal føre fram.

Knut Erik Holm, utenrikssjef NRK


Se utenrikssjef i NRK Knut Erik Holms kommentar her:

Video Knut Erik Holm om Midtøsten-forhandlingene

Se vårt tilbakeblikk på Midtøsten-konflikten:

Video Tilbakeblikk på Midtøsten-konflikten (lang)

Reporter: Kari-Grete Alstad

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.