Normal

Tror på Euro-løsning tross ordkrig

Det spås at Tyskland og Frankrike blir enige før krisemøtet torsdag. Det til tross for at Sarkozy skal ha slengt med leppa mot tyskerne.

Angela Merkel og Nicolas Sarkozy

Angela Merkel og Nicolas Sarkozy møttes i Brussel onsdag og har forhandlet hele kvelden for å bli enige før skjebnetoppmøtet torsdag.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Merkel har sittet i møter i Brussel onsdag kveld for å samkjøre seg foran skjebnetoppmøtet torsdag. Håpet er at de blir enige om en løsning i løpet av kvelden og natta.

Lederne for eurolandene er innkalt til møtet i Brussel for å drøfte gjeldskrisen. Hensikten er å bli enige om finansieringen av en ny lånepakke til Hellas.

Tror på enighet

Talsmannen til Tysklands statsminister Angela Merkel slår fast at hun og Sarkozy kommer til å bli enige før krisemøtet torsdag. Han sier også at dette er en forutsetning som må ligge til grunn hvis det skal skje en framgang i Europa, og at det er den ultimate testen for hele eurosamarbeidet.

- Begge parter er overbeviste om at en felles linje kan forhandles fram i løpet av kvelden, sier Merkels talsmann Steffen Seibert.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe heller imidlertid kaldt vann i blodet på dem som tror det kan komme en felles uttalelse i løpet av natten.

Harde utfall mot tyskerne

Forhandlingene onsdag kveld har pågått for fullt til tross for rapporter om at Sarkozy skal ha kommet med harde uttalelser mot tyskerne.

Det franske ukebladet Le Canard Enchaine skriver at Sarkozy stempler tyskerne som egoister:

- Tyskerne mangler solidaritet. Den tyske egoismen er kriminell, og den forlenger krisen, er Sarkozy sitert på å ha sagt.

Han skal videre ha forsvart grekerne og sagt at de gjør så godt de kan, og at de allerede har utrettet mye

Europas største avis, tyske Bild-Zeitung, viderebringer i dag disse uttalelsene til sine 12 millioner tyske lesere.

Spår krisepakke på 110 millarder euro

Men få tror at disse uttalelsene skal forsure samarbeidsklimaet nevneverdig før toppmøtet. En rekke europeiske toppledere understreker viktigheten av å bli enige under møtet.

- Møtet vil bestemme Hellas' og Europas framtid, er vurderingen fra den greske regjeringen.

Merkel har tidligere sagt at ingen må forvente at møtet torsdag vil bringe et spektakulært resultat som feier alle Europas økonomiske problemer under teppet.

Frankrikes finansminister Francois Baroin sier at det er sterk vilje til å gjøre Hellas' gjeld mer håndterbar, men det må fortsatt diskusjoner til om rollen de private skal spille.

Analytikere spår at eurogruppen torsdag kommer til å bli enige om en krisepakke på rundt 110 milliarder euro, og at private skal bidra med mellom 15 og 30 milliarder, men at det kun blir en enighet i prinsippet, og at diskusjonene om hvordan bankene skal bidra, fortsetter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt