Trolig dansk flertall for å legalisere medisinsk cannabis

Danmarks folkevalgte er i ferd med å enes om at syke dansker skal få kjøpt cannabis på lovlig vis.

Medisinsk marihuana

LEGALISERING: En kunde lukter på varene på et utsalgssted for medisinsk cannabis i Sacramento i California. Nå kan også danskene følge etter med legalisering.

Foto: Rich Pedroncelli / Ap

– Jeg har snakket med mange pasienter som har måttet gjøre seg til kriminelle for å få ro, appetitt eller smertelindring, sier helsepolitisk talsperson Liselott Blixt i Dansk Folkeparti.

Det danske Folketinget behandler i dag et forslag fra partiet Alternativet om et treårig forsøksprosjekt med å la leger skrive ut resept på medisinsk cannabis.

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau ligger det an til flertall for forslaget.

Legene er kritiske

Men før et eventuelt forslag blir vedtatt, må det ut på høring. Flere har allerede uttalt seg kritisk mot å åpne for medikamentell bruk av det narkotiske stoffet.

Den danske legeforeningen advarer mot forslaget fordi cannabis ikke er et godkjent legemiddel, og fordi bivirkninger og effekt ikke er undersøt grundig nok.

Direktør for den danske Giktforeningen, Mette Bryde Lind, håper at politikerne ikke legger til grunn stereotypiske holdninger knyttet til misbruk, men at de ser muligheten for bruk av cannabis til behandling av smerter hos kronisk syke mennesker og andre.

– Mange mennesker med kroniske smerter kan ikke smertestilles tilstrekkelig med alminnelig medisin, sier Mette Bryde Lind.

– Mye arbeid gjenstår

Blix i Dansk Folkeparti sier dog at forslaget ikke er konkret nok, og at det gjenstår mye arbeid før pasienter vil få tilgang til cannabis.

Man skal blant annet definere hvilke pasientgrupper som skal omfattes av ordningen, utsalgssteder og hvordan ordningen skal finansieres.

I Nederland har medisinsk cannabis vært lovlig i over 10 år. Der kan pasientene innta det i flytende form eller inhalere det.

Også i en rekke andre land er det helt eller delvis tillatt med bruk av det narkotiske stoffet, blant annet i Sveits, Uruguay, Spania og USA.

I Norge og Sverige er cannabis ulovlig som legemiddel, men pasienter har kunnet omgå forbudet ved å få skrevet ut resept av nederlandske leger og ta med seg medisinen hjem.

SISTE NYTT

Siste nytt