Tok fire timer før synagogen i København var sikret

Politiet får kritikk på flere punkter etter terrorangrepene i København 14. februar i år i en rapport som legges frem i dag.

Politiet får kritikk på flere punkter etter terrorangrepene i København 14. februar i år i en rapport som legges frem i dag.
Den danske justisministeren Mette Fredriksen svarer.

Det tok nesten fire timer etter det første terrorangrepet mot et debattmøte i København 14. februar til politiet satte inn tiltak for å sikre synagogen i byen.

Mette Frederiksen

Den danske justisministeren, Mette Frederiksen

Foto: Simon Læssøe / SCANPIX DANMARK

– Det er for lang tid, sa justisminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse i kveld etter at der var lagt frem en omfattende rapport om politiets opptreden under terrorangrepet.

En jødisk mann som holdt vakt utenfor, Dan Uzan (37), ble drept og to politifolk såret under terrorangrepet på synagogen.

I rapporten går det frem at etter terrorangrepene i Paris måneden før hadde dansk politi forsterket sikkerheten rundt jøder i Danmark.

At det tok så lang tid før politiet var på plass ved synagogen er hovedankepunktet til justisministeren. – Det er ikke tilfredsstillende, sa hun.

Kritiseres på flere punkter

Politiet får også mer generell kritikk på en rekke punkter i rapporten.

Blant annet går kritikken mangelfull utdannelse og skytetrening, problemer med IT-systemer.

Omar Abdel Hamid El-Hussein

Omar Abdel Hamid El-Hussein ble løslatt fra fengsel to uker før han gjennomførte terrorangrepene.

Foto: Københavns Politi/overvåkningsbilde

I tillegg kritiseres politiet for ikke å ha skaffet seg kompetente kilder i bandemiljøet eller i radikaliserte islamistiske kretser.

Totalt sett mener likevel justisministeren at det er grunn til å rose politiets innsats i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepet.

– De klarte i løpet av cirka et halvt døgn å lokalisere og uskadeliggjøre gjerningsmannen. Det fortjener ros, sa Mette Frederiksen.

Blomster utenfor den jødiske synagoge

Dagen etter terrorangrepet var det stor sikkerhet utenfor synagogen i København da folk la ned blomster for å hedre den drepte og de sårede.

Foto: Jens Dresling / Ap

Politisjef gikk av

Jens Madsen

Sjefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jens Madsen, gikk av i dag.

Foto: NRK

Bare få timer før rapporten ble lagt frem gikk sjefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET) av. Pet er danskenes svar på Politiets overvåkningstjeneste (POT).

I en pressemelding ble det ikke sagt annet enn at Jens Madsen gikk av etter «grundige overveielser».

På pressekonferansen ville ikke justisministeren si at han hadde fått sparken, men sa at det var «inngått en avtale».

Danske opposisjonspolitikere sier til Danmarks Radio at PET-sjefen blir gjort til syndebukk.

– Det kan se ut som om noen er blitt bedt om å ta ansvar her, slik at justisministeren kan stå og vaske hendene sine på en pressekonferanse, sier den justispolitiske talskvinnen til De Konservative, Mai Mercado, til DR.

Skal få mer skytetrening

Justisminister Mette Frederiksen la også frem flere tiltak for hvordan landet skal forholde seg til terrortrusselen fremover.

Blant annet skal politiet få mer skytetrening og det skal kjøpes inn 2000 skuddsikre vester. Politiet skal også investere i nye IT- og analyseverktøy.

Det ble også klart at regjeringen har satt av 20 millioner danske kroner til å sikre den jødiske minoriteten i Danmark.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt