Hopp til innhold

To norsksomaliske søstre funnet i Syria – skal ha passet foreldreløse barn

To norsksomaliske søstre fra Bærum er funnet i live i Syria, etter å ha oppholdt seg i Syria siden 2013. De skal ha passet på de fem foreldreløse barna som nå er på vei til Norge.

De to norske kvinnene har oppholdt seg i al-Hol-leiren i Syria.

De to norske kvinnene har vært internert i Al-Hol-leiren i Syria. Kvinnene på bildet er i den samme leiren.

Foto: ALI HASHISHO / Reuters

Det er Aftenposten som har møtt de to kvinnene i Al-Hol-leiren i Syria.

De to søstrene dro til Syria i 2013. Da var de 16 og 19 år gamle. Nå er de blitt 22 og 25.

Begge søstrene har fått barn i Syria. 25-åringen har fått to jenter, som er 2 og 4 år gamle. Den 22 år gamle lillesøsteren har en jente som er 4,5 år gammel.

Ifølge Aftenposten har de to søstrene fra Bærum og en tredje kvinne som tidligere har bodd i Sverige, passet på de fem foreldreløse norske barna som ble hentet tilbake til Norge i dag.

Begge de to søstrene har vært gift, men har mistet mennene sine i krigføringen i Syria.

IS-krigere i den syriske byen Raqqa. De to norske kvinnene ble en del av terrorgruppen.

IS-krigere i den syriske byen Raqqa. De to norske kvinnene ble en del av terrorgruppen.

Foto: AP

Kvinnene vil at barna deres, som er norske statsborgere, skal få komme til Norge. De krever samtidig at de som mødre også skal få være med.

De vil ikke kommentere hva de nå mener om Den islamske staten (IS).

Visste at de var i live

De to søstrene har vært gjenstand for stor medieoppmerksomhet helt siden de reiste til Syria. Forfatter Åsne Seierstad skrev senere en prisbelønt bok om de to søstrene. Hun fikk vite at de var i live for tre måneder siden.

– Det er en gledelig nyhet, sier hun til NRK.

Seierstad mener at det eneste riktige alternativet er å hente kvinner og barn som har vært tilknyttet Norge.

Hun sier samtidig at det nå er opp til norske myndigheter å avgjøre om kvinnene skal straffes. Når det gjelder barna må de få all den hjelp og bistand de trenger.

– Det norske samfunnet må ta imot barna med åpne armer. De skal få all den oppfølging de har behov for, sier Seierstad.

I intervjuet med Aftenposten går det frem at søstrene ikke ønsket at noen skulle vite at de var norske. Det er ikke forfatteren overrasket over.

– Jeg regnet med at de ikke ønsket seg noen medieoppmerksomhet. Det er heller ikke overraskende at de ikke innrømmer skyld, det er det ingen av IS-kvinnene som har gjort.

Åsne Seierstad skrev boken "To søstre" om de to kvinnene som nå er funnet i live i flyktningleiren al-Hol i Syria. Hun mener de to og barna deres nå bør hentes hjem til Norge.

Åsne Seierstad skrev boken «To søstre» om de to kvinnene som nå er funnet i live i flyktningleiren al-Hol i Syria. Hun mener de to og barna deres nå bør hentes hjem til Norge.

Hun mener både IS-kvinnene og deres barn bør få komme hjem.

– Det finnes ingen andre alternativer. De europeiske landene må ta ansvar for sine borgere uansett hva de har gjort. Så må påtalemyndigheten bestemme hva som skal gjøres når de har vendt hjem.

Hun sier videre at hun håper hun endelig få snakket med de to søstrene hun aldri har møtt personlig – til tross for at hun har skrevet bok om livene deres.

– Det er et stort ønske. Jeg ser frem til å høre deres versjon om hva som skjedde. Det er en historie verden fortsatt ikke kjenner i sin helhet, sier hun.

Etterlyst av PST

De to kvinnene fra Bærum er blant personene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etterlyst internasjonalt siden 2017.

Under intervjuet med Aftenposten forteller den yngste av søstrene at de to er kjent med oppmerksomheten de har fått etter den omfattende presseomtalen i Norge.

De to norske kvinnene har oppholdt seg i Al-Hol-leiren i Syria.

De to norske kvinnene har oppholdt seg i Al-Hol-leiren i Syria.

Foto: Maya Alleruzzo / AP

Det var særlig mye omtale etter at Seierstads bok To søstre kom ut.

Ved ankomst til leiren i Al-Hol oppga de ikke at de var norske statsborgere. De har levd i en flyktningleir der det er normen at man går med nikab, en drakt som skjuler ansiktet. NRK har vært flere ganger i leiren, men har ikke funnet de to kvinnene.

Les også: Søstrene ble IS-koner i Syria – nå lurer broren på om de lever

– Ikke gjort noe galt

Den yngste av de to søstrene hevder at de ikke har gjort noe galt under oppholdet i Syria. Hun forteller at de ikke dro til Syria for å bli tilknyttet IS, men for å «drive humanitært arbeid».

– Vi hadde et godt liv i Norge. Vi dro hit for å drive humanitært arbeid. Jeg savner moren min, mine brødre og norsk natur, sier hun til Aftenposten.

Barnet hennes skal ha vært syk og underernært. Selv har hun problemer med astma og revmatisme.

Lillesøsteren hevder de som kvinner ikke kan straffes for å ha vært i IS-området. De har bare vasket, laget mat og passet barna, sier hun.

Norsk påtalemyndighet har tidligere uttalt at alle voksne som ble tilknyttet IS, kan straffes.

Ved å sørge for mat og pleie til mennene ved fronten kan kvinnene indirekte ha bidratt til terrorhandlinger.

Den yngste søsteren forteller at mannen hennes ble drept i et bombeangrep i Raqqa i 2016.

Storesøsterens mann, en eritreiskættet mann hun kjente fra Norge, mistet livet i Al-Soussa mot slutten av 2018. IS forsøkte da å forsvare det siste lille landområdet som de holdt langt østbredden av elven Eufrat.

De to søstrene var blant de aller siste som kom seg levende ut av Baghouz, området der de siste IS-krigere kjempet til siste slutt.

Norske tenåringssøstre til Syria – Emne

SISTE NYTT

Siste nytt