To døde etter orkanen «Michael»

TALLAHASSEE, FLORIDA (NRK): Orkanen «Michael» har så langt krevd to liv. Vitner forteller om skremmende opplevelser og store ødeleggelser. Orkanen er nå nedgradert til kategori en.

NRK er på plass i Florida etter en av de kraftigste orkanene som har truffet kysten av USA.

NRK er på plass i Florida etter en av de kraftigste orkanene som har truffet kysten av USA.

Orkanen «Michael» førte til voldsomme ødeleggelser i Florida, før den svekket seg over Georgia. To mennesker er så langt bekreftet omkommet som følge av den tredje kraftigste orkanen som har truffet USA siden målingene begynte.

Ødeleggelsene er særlig store i Panama City, der det ligger knekte og opprevne trær over alt. Mange trær har knust nærliggende hus og det er store oversvømmelser flere steder. Vinden har skrellet av en rekke hustak, og gateskilt er helt vridde. En rekke veier er stengt.

Stengte veier i Tallahassee etter orkanen Michael

NRKs team i Tallahassee kom ikke videre på denne veien.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Føltes som jetmotor

«Michael» økte kraftig i styrke før den nådde land. Uværet traff den nordlige delen av delstaten Florida omtrent klokken 19 norsk tid onsdag som en farlig kategori fire-orkan – på kanten av å bli kategori fem. Den ble langt kraftigere enn varslet, og mange innbyggere ble sjokkert over det de opplevde.

– Dette var skremmende, og det var veldig mye støy. Vi trodde vinduene skulle blåse inn, selv om vi hadde polstret dem fra innsiden med madrasser, sier Vance Bau som bor i Panama City.

Han forteller at han opplevde orkanen som en jetmotor.

– Det føltes som et press i hodet og lyd som forsvant inn og ut av ørene. Det var veldig skremmende, sier Vance.

Orkanen etterlot seg store ødeleggelser da den feide over Florida.

Orkanen etterlot seg store ødeleggelser da den feide over Florida.

Antrese McCormick har bodd i byen i ett år og opplevde en slik storm for første gang i sitt liv. Nå vil hun flytte.

– Det var redselsfullt, dette var min første store opplevelse av en orkan, og tro meg, dette var den siste, sier hun mens hun snur seg og ser på et hus som er splittet i to av tre.

Store ødeleggelser i Panama City etter orkanen «Michael».

400.000 strømløse

I tillegg til nedblåste strømmaster har en rekke transformator-eksplosjoner ført til at rundt 400.000 mennesker og bedrifter er strømløse.

I Sør-Carolina sier myndighetene at de er redd for at uværet skal bringe med seg tornadoer. Ifølge meteorologer er det fare for tornadoer både i Floridas Panhandle, sørøst i Georgia og i den sørlige delen av Sør-Carolina når uværet beveger seg nordover torsdag.

USAs president Donald Trump uttrykte onsdag bekymring for dem som hadde valgt å trosse ekstremværet og bli hjemme. Ifølge Det hvite hus vil han også besøke områder som ble rammet.

Laster Twitter-innhold

Hastighet på 250 kilometer i timen

Ut fra trykket i sentrum av orkanen er dette den mest intense orkanen som har truffet USA på 49 år. Det melder NHC.

De høyeste, kontinuerlige vindene ble målt til en hastighet på 250 kilometer i timen. I kastene nådde vindene hastigheter på over tre hundre kilometer i timen.

Trær har blåst inn i hus i Panama etter orkanen Michael

Dette er et av flere hus i Panama City som har blitt truffet av et tre etter orkanen «Michael».

Foto: Gerald Herbert / AP

Les også: Masseevakuering av kysten før orkanen Florence når USA

SISTE NYTT

Siste nytt