NRK Meny
Normal

Janukovitsj tilbyr amnesti under betingelse

Ukrainas hardt pressede president undertegnet i dag loven som gir amnesti til fengslede demonstranter. Men det skjer ikke uten betingelser.

Viktor Janukovitsj

Ukrainas president Viktor Janukovitsj tilbyr demonstranter amnesti mot at okkuperte bygninger blir overgitt til myndighetene.

Foto: Andriy Mosienko / NTB Scanpix

I loven som president Viktor Janukovitsj nå har godkjent, tilbys fengslede demonstranter amnesti på den betingelsen at demonstranter må forlate enkelte okkuperte bygninger og gater.

Vedtaket sier imidlertid at demonstrantene får lov til å bli værende der det som regnes som fredelige protester foregår. Dette åpner for at demonstranter muligens kan få lov til å bli værende i protestleiren på Uavhengighetsplassen i Kiev sentrum, skriver AFP.

Opposisjonen stemte ikke for avtalen da den ble vedtatt i parlamentet. De anklager presidenten for å holde demonstranter som gissel, og ønsker at fanger skal bli løslatt uten betingelser.

Opphever omstridt lov

Ifølge presidentkontorets hjemmeside, har presidenten i tillegg godkjent et vedtak om å oppheve den kontroversielle loven som slår ned på demonstrasjoner.

Det gikk et jubelbrus gjennom folkemassene på Uavhengighetsplassen i Kiev tirsdag da parlamentets avgjørelse om å trekke tilbake den omstridte anti-protestloven ble kringkastet over enorme storskjermer. Men først nå har altså presidenten gitt sin godkjenningssignatur til vedtaket.

Den omstridte loven har skapt stort sinne hos opposisjonen, og fikk en kort levetid.

Janukovitsj setter lovene i kraft til tross for at han i går offisielt ble sykmeldt med influensa.

Tidligere i dag gikk militæret ut og ba presidenten om må ta grep for å roe situasjonen. Han skal ha blitt bedt om raskt å gjøre nødvendige grep, innenfor de konstitusjonelle rammer, for å stabilisere situasjonen og skape samhold i landet, heter det i uttalelse fra det ukrainske forsvarsdepartementet, ifølge NTB.

Dmytro Bulatov

Dmytro Bulatov (35) sier han ble holdt fanget i over en uke og torturert. Dette er den siste av flere mystiske historier om angrep på opposisjonelle demonstranter.

Foto: Handout / NTB Scanpix

– Torturert

I dag ble ukrainere rystet da en opposisjonell aktivist hevdet å ha blitt utsatt for grov tortur. Dmytro Bulatov (35) sier han ble korsfestet av kidnappere etter at han forsvant forrige uke.

– De korsfestet meg, spikret meg, kuttet av øret mitt, og kuttet meg i ansiktet, sier Bulatov til tv-kanalen Kanal 5 i Ukraina, ifølge NTB.

Bulatov er en framtredende aktivist i protestene mot president Viktor Janukovitsj, og han har blant annet organisert flere av de store demonstrasjonene i Kiev de siste månedene.

Han forsvant 23. januar, men dukket plutselig opp igjen på ukrainsk TV fredag, sterkt forslått og med blodige klær. Han fortalte at han hadde blitt bortført, fått bind for øynene, blitt torturert og deretter dumpet i en skog.

På politiets ettersøkt-liste

Bulatov er oppført på politiets liste over ettersøkte personer.

Fredag ettermiddag troppet politi og påtalemyndighet opp på sykehuset der han ligger, ifølge BBC, som også melder at Bulatov nå er satt på politiets liste over ettersøkte personer.

Samtidig har flere av Bulatovs medaktivister også dratt til sykehuset for å passe på ham. De frykter at politiet vil pågripe ham og sikte ham for å ha organisert massedemonstrasjoner.

Dmytro Bulatov ble lagt inn på sykehus

Dmytro Bulatov ble lagt inn på sykehus etter å ha sluppet løs fra sine kidnappere.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

Ber om en etterforskning

FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay sier organisasjonen ber nå om en etterforskning av kidnappinger og tortur i Ukraina, melder NTB.

I saken med Dmytro Bulatov har politiet nå satt i gang etterforskning, melder AP.

Opposisjonsleder Vitaly Klitsjko, som fredag besøkte Bulatov på et sykehus i Kiev, anklager regjeringstro folk for å stå bak bortføringen og mishandlingen av Bulatov.

Mishandlingen av Bulatov skapte raskt internasjonal fordømmelse. EUs utenrikssjef Catherine Ashton ba fredag myndighetene i Ukraina om umiddelbart å stanse angrep rettet mot aktivister.

Amnesty International kaller mishandlingen av Bulatov for en barbarisk handling og krever at den må etterforskes.

Dødsskvadroner

Nyheten om Bulatov vekker også voldsom harme blant protestbevegelsen i Ukraina. Den regimekritiske journalisten Vitalij Portnikov sier at Bulatov-saken beviser at dødsskvadroner nå opererer i Ukraina.

Politiet i Kiev bekrefter ifølge den ukrainske nettavisen Ukrainskaya Pravda at Bulatov var sterkt forslått og hadde kutt i det ene øret, og at de har innledet etterforskning av saken.

Det er også satt ut politivakter på sykehuset der Bulatov nå er innlagt. Ifølge avisen skal politiet være fornærmet over at Bulatov ikke tok kontakt med dem etter å ha sluppet fri fra sine kidnappere.

Totalt skal seks mennesker ha mistet livet og flere hundre ha blitt skadd i urolighetene i Ukraina. 234 personer er pågrepet,opplyser aktivister til AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt