Hopp til innhold

– Ukraina er på randen av borgerkrig

Ukrainas første president Leonid Kravtsjuk advarte landets folkevalgte om landets fremtid.

Ukrainas tidligere presidenter Viktor Juskjenko, Leonid Kutsjma og Leonid Kravsjuk.

I går møtte de tre tidligere presidentene i Ukraina i parlamentet. Fra venstre Viktor Jusjtsjenko, Leonid Kutsjma og Leonid Kravtsjuk.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

– Hele verden ser det, og hele Ukraina ser det. Vi står på randen av borgerkrig på grunn av splittelsen mellom myndighetene og demonstrantene, advarte Ukraina første demokratisk valgte president Leonid Kravtsjuk parlamentet i en følelsesladet tale i dag.

– Det er en revolusjon, og en dramatisk situasjon som vi må håndtere med et stort ansvar, fortalte mannen som ledet landet fra 1991 til 1994 videre til de folkevalgte som svarte med stående applaus.

– Vi må senke konfliktnivået mellom partene og bli enige om en plan som løser konflikten. Vi må jobbe med denne planen skritt for skritt for å lette på konfliktnivået, sa han.

I 10 av Ukrainas 25 fylkene har aktivister overtatt kontrollen av administrasjonen, og i praksis gjort dem midlertidig uavhengige fra sentralmakten i Kiev. I hovedstaden står aktivister mot politistyrker i en by som er delt i ulike soner av svære barrikader.

Drøfter amnesti

I dag skal den Ukrainske nasjonalforsamlingen drøfte et eventuelt amnesti for fengslede demonstranter..

Myndighetene står fortsatt fast på at demonstrantene ute i gatene først må rive ned barrikadene og forlate offentlige bygninger som de har okkupert. Spørsmålet er om de vil gi etter for opposisjonens press også på dette punktet.

Innad i opposisjonen og ikke minst blant aktivistene ute i gatene, er det uenighet om man skal eller ikke skal inngå kompromisser med presidenten og i så fall om hva.

Opphevet lover

De siste dagene har president Viktor Janukovitsj blant annet opphevet en omstridt lov som skulle sette en stopper for de omfattende demonstrasjonene.

I tillegg har statsminister Mykola Azarov og hans regjering gått av. Men opposisjonen er ikke fornøyd før det lyses ut nyvalg. De forlanger også konstitusjonen fra 2004, som har et større maktspredningsprinsipp med mindre fullmakter til presidenten, skal innføres igjen.

Tysklands statsminister Angela Merkel trappet onsdag opp støtten til provestlige demonstrantene ved å si at kravene deres er godt begrunnet og må lyttes til.

– Presset fra demonstrasjonene har ført til seriøse samtaler om nødvendige politiske reformer, sa Merkel da hun redegjorde for regjeringens utenrikspolitikk i nasjonalforsamlingen i Berlin.

I dag er også EUs utenrikssjef Catherine Ashton i Ukraina for å ha samtaler med partene.

SISTE NYTT

Siste nytt