NRK Meny
Normal

Til Saudi-Arabia med våpenpakke

USAs president George W. Bush er i Midtøsten for å få til en fredsavtale, men til Saudi-Arabia hadde han med seg et tilbud om 900 avanserte raketter.

Bush i Saudi-Arabia

Bush - hedersgjest og hatobjekt. Her med saudiarabiske gründere.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Og han fikk en hjertelig velkomst da han i dag besøkte den mektige kong Abdullah.

Blant vanlige saudiarabere er han imidlertid ikke like populær, spesielt på grunn av Irak-krigen og USAs betingelsesløse støtte til Israel, og saudiarabisk presse er svært kritisk til en lang rekke angrep han har kommet med på Iran under reisen.

Bush ber allierte konfrontere Iran

Bush søkjer arabisk støtte mot Iran

Søker støtte mot Iran

For selv om USA er en av Saudi-Arabias nærmeste allierte, er forholdet mellom de to landene kontrastfylt. Bush roser landet for innsatsen mot terrorisme, men samtidig er det et faktum at 15 av de 19 flykaprerne i 11. september-angrepet var fra Saudi-Arabia.

Det er også her Osama bin Laden hadde sin oppvekst og formet sin ytterliggående islamistiske ideologi som resulterte i terrornettverket Al Qaida.

Derfor frykter Bush en ytterligere islamisering av Saudi-Arabia, og vil demme opp for påvirkninger fra det USA-fiendtlige Iran.

Og han vil etter alt å dømme søke en mer aktiv støtte til fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne, samtidig som han forfekter sitt syn på Iran, i håp om å få Saudi-Arabia til å isolere den sjiamuslimske republikken ytterligere.

Våpen for 20 milliarder

Bush hadde med seg en kunngjøring om at USA skal selge 900 sofistikerte satellittstyrte raketter til en verdi av 120 millioner dollar eller 660 millioner kroner til Saudi-Arabia.

Våpnene er første ledd i et våpensalg på 20 milliarder dollar til arabiske land ved Persiabukta.

Men det er uklart om Kongressen godkjenner salget som har vakt bekymring i Israel og blant mange kongressrepresentanter.

 «Alt han rører ved blir til støv og aske», het det nylig i en aviskommentar om Bush, og bare 12 prosent sier i en fersk saudiarabisk meningsmåling at de har et positivt syn på Bush.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt