NRK Meny
Normal

– Syria-opprørere tar grensepost på Golanhøydene

Syriske opprørere har i kamper tatt kontroll over en av grensepostene til Israel på Golanhøydene. Området er nå så farlig at Østerrike har trukket ut sine soldater.

Syriske opprørere har tatt grensepost på Golanhøyden

HARDE KAMPER: Syriske opprørere har tatt kontroll over en grensepost på Golanhøydene.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Den israelske hæren IDF bekrefter at Quneitra grensepost er falt til opprørerne.

Tidlig torsdag ettermiddag ble det fortsatt meldt om eksplosjoner i området. Grenseposten ligger i en demilitarisert sone nær den syriskisraelske grensen, og kampene der kan skape frykt i Israel, der bekymringene over konflikten i Syria allerede er sterke.

– Den syriske hæren har gjenerobret kontrollen over grenseovergangen. Nå og da kan det fortsatt høres eksplosjoner, men det smeller mye mindre enn i dag tidlig, sa en israelsk tjenestemann som ba om å få være anonym, torsdag.

FN opplyser samtidig at to soldater i FNs fredsbevarende styrke på Golanhøydene ble lettere skadd i skytingen i området torsdag.

Syriske opprørere har tatt kontroll over en grensepost på Golanhøydene

I BEREDSKAP: Den israelske hæren setter inn tungt skyts mot de syriske opprørerne.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Østerrike trekker seg ut

Grenseovergangen er lite brukt og bemannes av folk fra FNs militære observasjonsstyrke UNDOF. Overgangen er oppkalt etter byen Quneitra, som ligger like ved og der det torsdag ettermiddag fortsatt ble meldt om kamper.

UNDOF-soldatene trakk seg tilbake til sine tilfluktsrom, sa en østerriksk FN-talsmann.

Senere samme dag besluttet Østerrikes regjering å trekke tilbake sine FN-observatører fra området. Ifølge Østerrikes forsvarsdepartement har «trusselen mot de østerrikske soldatene nådd et uakseptabelt nivå».

Østerrike har cirka 380 av de 1.000 FN-observatørene som overvåker våpenhvilen mellom Syria og Israel. At østerrikerne trekkes ut, betegnes som et hardt slag mot styrken og dens evne til å utføre oppgaven.

Okkupert i 1967

Aktivister i den britiskbaserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier også at en grensepost mot Israel er overtatt av opprørerne. Det skal være første gang dette skjer.

– Store eksplosjoner og sammenstøt pågår i området, sier Rami Abdulrahman i SOHR til nyhetsbyrået Reuters.

Israel erobret store deler av Golanhøydene fra Syria under seksdagerskrigen i Midtøsten i 1967, og i 1981 ble området satt under sivil israelsk lovgivning og administrasjon. Dette innebar i praksis at Golan ble annektert av israelerne.

Denne overtakelsen har aldri vært godkjent av verdenssamfunnet.

Israel og Syria har heller aldri inngått noen formell fredsavtale, de to nabolandene er med andre ord teknisk sett fortsatt i krig med hverandre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt