Hopp til innhold

Sveriges statsminister: EU-tiltak vil få ned strømprisene

Sveriges statsminister mener prisene i Sør-Sverige kan halveres etter EU-møte. – Skjer det i Sør-Sverige, så vil jo det skje i Norge også, sier Norges statsminister Støre.

Magdalena Andersson

Magdalena Andersson, Sveriges statsminister, sier EU-landene er et stort steg nærmere lavere strømpriser.

Foto: Jessica Gow/TT / NTB

– Vi er et stort steg nærmere lavere strømregninger, sier Sveriges statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse i Stockholm, rett etter avslutningen på det ekstraordinære energiministermøtet i Brussel fredag.

Under møtet ble energiministrene i EU enige om å gå videre med kommisjonens forslag til grep mot de voldsomme strømprisene i Europa.

– Vi vil kunne ta et stort steg som kan bety at vi kan senke prisene i hele Europa. I Sør-Sverige kan det handle om å halvere strømprisene, sier Andersson.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre signerte fredag ettermiddag kondolanseprotokollen på den britiske ambassaden. Det etter dronning Elizabeth II sin død torsdag kveld.

I etterkant svarte Støre også på spørsmål om det som har kommet frem på energiministermøtet.

– Sveriges statsminister snakker om halverte strømpriser i Sør-Sverige, hva tenker du om det?

– Skjer det i Sør-Sverige, så vil jo det skje i Norge også. Men hvorvidt det de snakket om i dag leder til det, det er vanskelig å si. Jeg tror EU er i en prosess nå. Vi fra norsk side er opptatt med å bidra med de erfaringene vi har, sier Støre til NRK.

16p8HnilPrU

Støre sier at Norge er klare til å bidra.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Støre: EUs forslag er uklart

– Flere ministre tok til orde for pristak på gass. Er Norge klar til å være med å diskutere det?

– Det er foreløpig veldig uklart hva det består i. Jeg har sagt på vegne av Norge at vi er klar til å bidra til å løse den krisen som er ute i Europa nå. Vi er tjent med at Europa ikke har stor ustabilitet, svarer han.

Til VG sa statsministeren at pristaket «ikke er en løsning vi foreslår», og at han ikke tror det vil gi «svar på de utfordringene EU har».

Han påpeker at flere av landene er Norges nærmeste allierte og handelspartnere.

– Så vi som er Europas viktigste leverandør av gass skal snakke med de som blir berørt av dette, sier Støre.

Men ikke glem at det er krigen i Ukraina og bortfallet av russisk gass som gjør at vi er i denne vanskelige situasjonen, legger han til.

Norge får slakt i magasin

Med et bilde av et stort pengeskap og med overskriften «Norges profitt på krig i Europa er pinlig», tar magasinet The Economist et kraftig oppgjør med Norge.

Bakgrunnen for kritikken er at Norge i det siste har tjent veldig mye penger på å selge gass, olje og strøm til Europa. Prisen på disse varene har økt kraftig etter Russlands invasjon av Ukraina.

Skjermdump The Economist
Foto: Skjermdump The Economist

Ifølge The Economist vil Norge sitte igjen med over 200 milliarder dollar i inntekter i året fra salg av olje, gass og strøm som følge av Ukraina-krigen. Det tilsvarer nær 2.000 milliarder kroner. I et normalår har Norge rundt 50 milliarder dollar i inntekter fra dette.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB at han tar avstand fra vurderingen til The Economist.

– Norge har vært en sikker energipartner for Europa siden tidlig på 70-tallet. Europa er vår viktigste kunde. De kan stole på oss. Vi er en leverandør når prisene er lave, middels eller høye. De svinger, men Norge klarer å opprettholde produksjonen, og det er et bidrag som Europa kjenner igjen, og som de anerkjenner, sier statsministeren.

– Må reagere kraftfullt

Magdalene Andersson mener at fredagens energiministermøte har vist at det er en stor enighet om at EU må reagere kraftfullt mot de høye strømprisene.

Ifølge Andersson kom det et gjennombrudd i forhandlingene som kan bidra til at gassprisen har mindre effekt på strømprisen, noe Sverige tidligere har argumentert sterkt for.

– Vi er et stort steg nærmere lavere strømpriser, gjentok Andersson.

Sverige er blant EU-landene som har argumentert for at EU må frikoble strømprisen fra gassprisen, som er skyhøy.

Ifølge energiminister Khashayar Farmanbar, som deltok i energiministermøtet på vegne av den svenske regjeringen, er det blant EU-landene stor støtte til den type tiltak Sverige etterlyser.

– Vi har klart å samle land som til vanlig er skeptiske til å gripe inn i markedsmodellen, sier Farmanbar, som deltok på pressekonferansen på linje fra Brussel.

Pristak på gass

Tsjekkias næringsminister Jozef Sikela sa på en pressekonferanse fredag at EU-ministerne er blitt enige om at det må innføres et pristak på gass, men at dette er et av de vanskeligste spørsmålene å avklare.

Jozef Sikela

Jozef Sikela sier at EU-ministerne er blitt enige om at det må innføres et pristak.

Foto: JOHN THYS / AFP

Han sa derfor at EU-kommisjonen må få komme tilbake til detaljene om hvordan dette pristaket skal innrettes.

I tillegg ber EU-ministrene kommisjonen om å utarbeide forslag til flere andre tiltak for å takle energikrisen.

Blant disse er tiltak for å dempe energiforbruket, støtte energiselskaper som har økonomiske problemer – og å sikre større offentlige inntekter fra strømprodusenter med store overskudd, skriver nyhetsbyrået DPA.

De ekstra inntektene skal etter planen brukes til å lette situasjonen for husholdninger og selskaper som har problemer som følge av de høye energiprisene.

SISTE NYTT

Siste nytt