Sverige jakter antatt IS-medlem: Utelukker ikke at han er i Norge

Mutar Muthanna Majid skal være mannen det svenske sikkerhetspolitiet mistenker for å planlegge en terrorhandling. Etter det NRK erfarer jobber norske myndigheter med å finne ut om han kan befinne seg i Norge.

Ettersøkt IS-medlem Mutar Muthanna Majid

Mutar Muthanna Majid skal ha kjempet for IS i Syria. Norske myndigheter kan ikke utelukke at han befinner seg i Norge, ifølge kilder NRK har snakket med.

Foto: Expressen

Ifølge kilder NRK har vært i kontakt med, har personer i det muslimske miljøet blitt kontaktet av myndighetene her hjemme. Etter det NRK erfarer har de blitt advart mot mannen og fått beskjed om å melde ifra dersom han blir observert her.

I det samme miljøet sirkulerte i går kveld SMSer med navn og bilde av den antatte terroristen. Der ble det advart om at han kan være farlig.

PST ville torsdag ikke kommentere disse opplysningene, men sier at de bistår svenske myndigheter i jakten på Mutar Muthanna Majid.

Samtidig melder også NTB at Politidirektoratet har varslet alle politidistriktene om å være oppmerksom på den terrormistenkte IS-tilhengeren som er ettersøkt av svensk politi.

I Norge har PST denne uken besluttet å heve beredskapen og iverksette deler av det norske terrorplanverket.

Se studiosending:

PST sier de bistår i jakten på IS-medlem

– Har kjempet for IS

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo hevet onsdag trusselnivået i Sverige og opplyste at de jakter en konkret mann.

Denne mannen skal ifølge Aftonbladet og Expressen altså være Mutar Muthanna Majid, en irakisk statsborger i midten av 20-årene som skal ha vært i Syria og kjempet for IS. Ifølge SVT skal han ha en form for kobling til Sverige.

Majid er begjært pågrepet, mistenkt for forberedelse av terrorhandling. De svenske avisene har sett bildet og meldingen som har gått ut til politibetjenter med beskrivelse av den mistenkte. Ifølge mediene står det i politidokumentene at Majid skal være involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa.

Reist via Tyskland

IS-tilhengeren skal ha tatt seg til Sverige via Irak og Tyskland. Det kornete bildet sendt ut fra Säpo viser en leende mann i profil.

Han skal også ha blitt fanget opp av et overvåkingskamera da han ankom Sverige, ifølge avisa Expressen.

Onsdag økte Säpo beredskapsnivået i landet til fire av fem på grunn av «konkret etterretningsinformasjon». Aldri før ha risikoen for et terrorangrep blitt vurdert som så høy i Sverige. Sikkerhetspolitiet har mottatt konkret informasjon om en konkret trussel.

– Sikkerhetspolitiet er gjort kjent med at Mutar Muthanna Majid, som er medlem av IS, har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige. Han er ifølge opplysninger involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa, heter det i politiets brev, ifølge Expressen.

Ifølge Expressen oppfordrer Säpo politibetjenter som skulle treffe på Majid om umiddelbart å ta kontakt med enheten som har utstedt arrestordre på mannen. Dette for å vurdere ytterligere etterforsknings- eller tvangstiltak.

SISTE NYTT

Siste nytt