Hopp til innhold

Svenske folkehelsemyndigheter trekker tilbake sensasjonelle uttalelser om smittetall

For hver person i Stockholm som er bekreftet smittet av koronaviruset, er det tusen som er smittet uten at det er oppdaget, sa Folkhälsomyndigheten på er pressekonferanse tirsdag. Etter få timer trekker de uttalelsen.

Anders Wallensteen, Sveriges fungerede statsepidemiolog

Anders Wallensteen, Sveriges assisterende statsepidemiolog.

Foto: Stina Stjernkvist / AP

Det var Anders Wallensten, Sveriges assisterende statsepidemiolog, som på pressekonferansen sa at for hvert bekreftede tiflelle av covid-19 er det 999 ubekreftede tilfeller.

NRK skrev en sak etter pressekonferansen der tallene ble gjengitt.

Tallene vakte oppsikt ettersom det i Stockholm er rundt 6000 som er bekreftet smitted.

Hvis bare en av tusen var oppdaget, ville Stockholm hatt seks millioner smittede. I lys av at det i Stor-Stockholm bor 2,4 millioner mennesker, var det et meningsløst tall.

Det ble fullstendig feil, sier sjefen for analyser ved Folkhälsomyndigheten, Lisa Brouwers, til den svenske frilansjournalisten Emanuel Karlsten.

Tirsdag ettermiddag la Folkhälsomyndigheten ut en kort rettelse på sine hjemmesider:

«I en tidligere versjon av teksten stod det at det går cirka 1 rapportert tilfelle av covid-19 på 1000 tilfeller totalt. Det stemmer ikke.»

Skylder på hastverk

Lisa Brouwers sier at tallene ble misforstått på grunn av en powerpoint-presentasjon som var laget på kort tid og ikke stemte.

Samtidig går det ikke helt klart frem fra rettelsen hvilke tall som er riktige. Brouwers kan ikke forklare hva som er riktig, skriver Aftonbladet.

For det spørsmålet må jeg vise til matematikeren som har gjort beregningene, for jeg er ikke rett person til å svare, sier Bouwers.

Høyeste døgntall så langt

Folkehelsemyndighetene la i dag frem tall som viser at antall koronarelaterte dødsfall har steget med 185 til 1765 det siste døgnet.

15322 har fått påvist koronasmitte i Sverige, og dette er 545 flere enn for et døgn siden.

Sverige har nå 17,5 koronadødsfall per 100.000 innbyggere, mens Norge har 3,4 og Finland har 1,8.

SISTE NYTT

Siste nytt