Hopp til innhold

Storbrann i datasenter i Strasbourg – flere norske kommuner og universiteter rammet

Det norske selskapet Ramsalt er rammet av brannen. Blant kundene er flere av Norges universiteter og kommuner.

Fire destroys some servers at French data company OVHcloud

Brannen i natt.

Foto: Sapeurs-pompiers Du Bas-rhin / Reuters

Daglig leder Yngve Bergheim i Ramsalt anslår at mer enn halvparten av kundene til Ramsalt er rammet av brannen, men vil ikke si hvor mange kunder selskapet har.

Men han bekrefter at kundene Oslo Met, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger og Tromsø kommune er rammet av brannen på ulike måter.

– Vi har en god del offentlige kunder, en god del aviser. En del nettsider som egentlig ikke kan gå ned. Så det er smertefullt, sier Bergheim til NRK.

Selskapet Ramsalt, som utvikler nettsider for norske selskaper, er blant de norske aktørene som er rammet av brannen.

Firefighters drive past a cloud data center of French Internet Service Provider OVH after the building was damaged in a fire in Strasbourg, eastern France, on March 10, 2021. - The fire, which occurred overnight on March 9, 2021, destroyed most of the servers located in the building. (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)

Brannen ble slukket i morgentimene onsdag.

Foto: Patrick Hertzog / AFP

– Det er smertefullt

Ifølge Bergheim anslår OVHCloud at det kan ta opp til en til to uker før serverne er tilbake på nett. Men han sier de har fått en del av kundene sine opp og stå igjen.

Bergheim påpeker at det er mange i Norge som bruker OVHCloud.

Det er Reuters som meldte om brannen, som nå er slukket.

Brannen har ødelagt flere servere hos det franske dataselskapet OVHCloud. I tillegg er flere servere nede som følge av brannen.

OVHCloud er den største nett-leverandøren i Europa.

Tjenestene til Morgenbladet er nede

Morgenbladet er rammet av storbrannen i det franske datasenteret.

Foto: Skjermdump

– Vi har de fleste serverne våre i et datasenter ved siden av det som har brent. De har fire sentre der og alle er påvirka, også de som ikke har brent ned, sier Bergheim.

Blant kundene som er rammet, er avisen Morgenbladet. Avisens nettsider er nede som følge av brannen, bekrefter ansvarlig redaktør Sun Heidi Sæbø overfor NRK.

Ber kunder aktivere kriseplan

OVHCloud har bedt kunder om å aktivere kriseplanene sine som følge av storbrannen. Disse kundene inkluderer Pompidou-senteret i Frankrike, den franske regjeringen, og kryptobørsen Deribit, ifølge Reuters.

Selskapet har 32 datasentre i hele verden. I en uttalelse til NRK sier selskapet at de for øyeblikket prøver å finne ut hvor stor skade brannen har gjort.

Informasjonssjef Daniel Barhom i Telia sier verken Telia eller deres bedriftskunder er rammet av nettverksproblemer som følge av brannen.

Heller ikke Telenor benytter seg av OVHCloud som leverandør, ifølge informasjonssjef Magnus Line i Telenor. De er heller ikke rammet av brannen.

– OVHcloud er imidlertid en stor aktør. Brannen kan derfor berøre noen norske nettsteder og bedrifter som kjøper tjenester av OVHcloud, sier Line til NRK.

NRK skrev tidligere at Utdanningsdirektoratet og Universitetet i Oslo var rammet av brannen. De opplyser at de har avsluttet sitt kundeforhold med Ramsalt, og ikke er rammet av brannen.

SISTE NYTT

Siste nytt