Hopp til innhold

Stor lekkasje i russisk romfartøy

Et Sojus-romfartøy som er koblet til Den internasjonale romstasjonen lakk i natt det som skal være kjølevæske ut i rommet. Nasa beskrev lekkasjen som temmelig betydelig.

Video fra Den internasjonale romstasjonen viste i natt store mengder partikler som strømmet ut av romfartøyet Sojus MS-22. Partiklene ble mest sannsynlig produsert når det som skal være kjøleveske lakk ut av fartøyet.

Lekkasjen ble oppdaget klokken 01:44 norsk tid, og pågikk i minst tre timer.

Sent på formiddagen torsdag bekreftet russiske Roscosmos at det hadde vært en en lekkasje. Romfartøyet er inspisert med et kamera, og det er funnet et område med skader.

Roscosmos informerte ikke om hva det var som lakk ut. De kom heller ikke med noen mulige forklaringer på hvorfor lekkasjen oppsto. Russerne påsto at alle systemene ombord i Sojus MS-22 fortsatte å fungere normalt etter lekkasjen.

Mulig forurensing

Lekkasjen kan ha forurenset deler av Den internasjonale romstasjonen. Astronautene inne i romstasjonen fikk ordre om å ikke åpne beskyttelsen på vinduene som vender mot det tilkoblede fartøyet.

Sent torsdag morgen har hverken Nasa eller den russiske Roscosmos bekreftet at lekkasjen har stoppet. Video fra stasjonen viser ikke noen synlig lekkasje.

Romfartøyet Sojus MS-22 blir undersøkt med en robotarm

UNDERSØKER: Video fra stasjonen torsdag morgen viste ikke noen fortsatt pågående lekkasje. At lekkasjen har stoppet, er ennå ikke bekreftet. I dette stillbildet blir romfartøyet Sojus MS-22 inspisert med en robotarm.

Foto: Nasa

Astronautene trygge

Nasa sier at lekkasjen ikke har satt besetningen på romstasjonen i fare. Det er sju mennesker ombord i stasjonen. Det er tre russere, tre amerikanere og en japaner.

Hva som førte til lekkasjen er fortsatt uklart. Nasa opplyser at de sammen med romkontrollen i Moskva forsøker å finne ut hva som skjedde og hva de videre stegene skal være.

Lekkasje av ammoniakk fra det russiske romfartøyet Sojuz MS-22

STORE MENGDER: Lekkasjen ble oppdaget da ro russiske kosmonauter skulle på utsiden av stasjonen.

Foto: Nasa

Samtidig med romvandring

Lekkasjene ble oppdaget bare minutter før to russiske kosmonauter skulle gjennomføre en romvandring på utsiden av stasjonen. Denne romvandringen er nå utsatt på ubestemt tid. De to russiske kosmonautene skulle bytte en radiator på utsiden av den russiske delen av stasjonen.

De siste fem dagene har stasjonen vært utsatt for sterk varmepåvirkning. Banen den følger fører til at den har blitt utsatt for kontinuerlig sollys og med det varmestråling.

Det normale er at stasjonen går inn i nattemørket under hvert omløp rundt jorden, men et par ganger i året oppstår det en situasjone der dette ikke skjer i en lang periode.

Solen sett fra Den internasjonale romsatsjonen

HØY BETA: Bilde av solen og stasjonen under en såkalt Høy Beta-situasjon. På grunn av banen og solens posisjon blir stasjonen utsatt for kontinuerlig tung varmebelastning flere dager i strekk.

Foto: Roscosmos

Er livbåt

Romfartøyet som lakk er livbåten til amerikaneren Frank Rubio og de to russiske kosmonautene Sergey Prokopyev og Dmitri Petelin.

De brukte dette fartøyet da de reiste ut i rommet 21. september. Etter det har Sojus MS-22 vært koblet til stasjonen. Hjemturen med fartøyet var planlagt til slutten av mars neste år.

Astronaut Frank Rubio

VANSKELIG: Den amerikanske astronautene Frank Rubio skal bruke Sojus MS-22 for å komme seg tilbake til jorden. Dersom fartøyet nå er så skadet at det ikke kan ha mennesker ombord, er det usikkert når Rubio kan komme hjem.

Foto: Bill Stafford - NASA - JSC / Bill Stafford - NASA - JSC

Det er et krav at alle ombord i Den internasjonale romstasjonen skal ha en livbåt tilgjengelig. I nødsituasjoner skal de være i stand til å kunne forlate stasjonen i løpet av minutter.

Uten en fungerende livbåt, er det usikkert om de tre kan bli værende i stasjonen, men samtidig er det usikkert hvordan de kan komme seg tilbake uten dette fartøyet.

Ikke flere romfartøy i år

Det er to romfartøy beregnet for mennesker koblet til stasjonen nå. Det andre er en Dragon fra selskapet SpaceX. Det ble brukt til å frakte amerikanerne Nicole Mann og Josh Cassada til stasjonen 5. oktober. Den japanske astronauten Koichi Wakata og den russiske kosmonauten Anna Kikina var også med.

De fire har dette Dragon-fartøyet som sin livbåt.

Den neste planalgte turen til stasjonen skal ikke skje før 19. februar. Det er også en Dragon. Den skal etter planen ha med seg fire nye romfarere.

Det neste planlagte russiske romfartøyet er en Sojus som skal sendes opp 16. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt