Truer med å omringe Kreml etter nytt juksevalg

MOSKVA (NRK.no) Mens internasjonale observatører stempler Putins seiersvalg som udemokratisk, varsler nå flere toppaktivister aksjoner rettet mot Kreml. Politiet vil svare med massearrestasjoner.

Putin og Medvedev

HYLLET: Titusener møtte opp i Moskva sentrum i går kveld for å hylle Putin (t.v.) etter valgseieren, som innebærer at han bytter jobb med nåværende president Dmitrij Medvedev.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

– Det er klare tegn på at dette valget ikke ble gjennomført på rettferdig vis. Det var en klar vinner, men vi ser tydelige tegn på valgjuks, var konklusjonen til de internasjonale observatørene som under en pressekonferanse i Moskva nå gir sin dom over presidentvalget.


Det største problemet var at valgkampen så til de grader var styrt i favør av valgvinner Vladimir Putin, og det var aldri noen reell konkurranse mellom kandidatene. Ute i valglokalene var det en rekke uregelmessigheter, ifølge observatørene, som hovedstaklig består av internasjonale parlamentarikere.

– Dette valget tilfredsstilte ikke demokratiske standarder. Det kan vi nok alle være enige om, sier Robert Montella, en av observatørene.

– Ser ikke lyst ut

Den samme dommen kommer fra velgerrettighetsorganisasjonen Golos, som hadde mange tusen observatører i valglokaler over hele landet. De har fått inn meldinger om 8000 tilfeller av juks. Omfanget beskrives som noe mindre enn ved det omstridte dumavalget før jul, men i stor grad var krenkelsene mer alvorlig, sier de.

Blant tilfellene som nevnes er bussing av velgere, grupper som stemte flere ganger flere steder, omgjøring av protokoller og ansatte ved offentlige arbeidsplasser som ble truet med å miste jobben dersom de ikke stemte på «sjefen» – det vil si Putin.

NUPI-ekspert: – Flere innser at Russland er korrupt

Den norske Helsingforskomiteen, som samarbeider med Golos, er skuffet over nok et juksevalg i Russland. To representanter er på plass i Moskva og var søndag til stede i flere valglokaler.

– Totalbildet er ikke lyst. Det legges mer press på aktørene, og det virker som om strategien ble lagt om denne gangen, noe tilpasset etter den økte oppmerksomheten mot juks, men nok til at man kunne få det som man vil, sier Gunnar Ekeløve-Slydal i Den norske Helsingforskomiteen til NRK.no.

Eduard Limonov, som leder partiet «Det andre Russland», sier til Radio Mosvki at deler av den varslede massemønstringen i Moskva mandag kveld kommer til å bryte opp på dramatisk vis.

(Saken fortsetter under bildet.)

internasjonanale observatører i moskva

RETTFERDIG: Presidentvalget i Russland ble ikke gjennomført fritt og rettferdig, konkluderte internasjonanale observatører med mandag.

Foto: Evgenija Vorobijeva

Ikke tillatelse

– Vi vil demonstrere på Lubankaplassen, og gå videre mot den sentrale valgkommisjonens lokaler, sier han til radiostasjonen.

Samtidig varsler den sivile organisasjonen Solidarnost, som har vært sentral i organiseringen av de foregående stordemonstrasjonene, at de vil lage en menneskelenke som de kaller «Den hvite ringen», som kommer til å omringe Kreml. Med det kan det ligge an til en kveld i fullt høyspenn i Moskva.

Den varslede stordemonstrasjonen på Pusjkinaplassen i sentrum av byen er forhåndsgodkjent av myndighetene. Det er ikke søkt om eller godkjent noe demonstrasjon på Lubankaplassen eller rundt Kreml, og politiet har allerede sagt at de vil slå knallhardt ned på tilløp til opprør utenfor det som er tillatt av myndighetene.

De går ikke av veien for massearrestasjoner av det vinneren av presidentvalget, Vladimir Putin i går karakteriserte som «folk som vil rane fra oss makten». Solidarnost mener at markeringen rundt Kreml ikke tilsvarer en demonstrasjon og dermed ikke trenger å søkes tillatelse for. Eduard Limonov er derimot forberedt på knallharde reaksjoner.

– Når vi demonstrerer på Lubankaplassen, vil vi så klart bli arrestert, skriver han på bloggen sin.

(Saken fortsetter under bildet.)

Russia Election

8000 JUKSETILFELLER: Velgerrettighetsorganisasjonen Golos har fått inn over 8000 tilfeller av juks. Folk skal blant annet ha blitt truet med å miste jobben om de ikke stemte Putin.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Frykter radikalisering

Dette står i sterk kontrast til det de store demonstrasjonene som har vært til nå, etter den plutselige folkelige oppvåkningen i Russland etter dumavalget før jul. Protestene, som har samlet over 100.000 mennesker, har gått svært fredelig for seg.

At det skal fortsette slik, understreket også en annen opposisjonsleder, Ilija Ponomarev, da NRK.no møtte ham etter at valgresultatet var klart i natt. Samtidig uttaler flere russiske ekspterer i russiske medier i dag at man frykter en radikalisering av opposisjonen.

– Vi vil ikke provosere unødvendig. Vi fraråder alle å gå steder det ikke er gitt tillatelse for å demonstrere, sa han.

De internasjonale observatørene trekker også frem nettopp det folkelige engasjementet som en positiv del av den totale valgavviklingen. Det førte blant annet til at frivillige russere strømmet til valgobservatørkurs for å være med å overvåke valget.

– Dette sivile kravet om et fritt valg hadde utvilsomt innvirkning på selve valget. Men om det hadde innvirkning på selve resultatet, vet vi ikke, sier Tiny Kox, en av de internasjonale observatørene som deltok på pressekonferanse.

golosobservatør

KASTET UT: Valgobservatøren Elizaveta (t.h.) ble kastet ut av et valglokale utenfor Moskva søndag, tilsynelatende uten grunn. - Vi vil gå rettens vei, sier Golos-sjef Lilija Shibanova.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Putin beskriver Biden som en statsmann, forskjellig fra Trump

– Han er en erfaren statsmann. Han er veldig forskjellig fra Trump, sier president Vladimir Putin om Joe Biden etter at toppmøtet i Genève er over.