NRK Meny
Normal

Alliansen får ikke flertall i Sverige

Den endelige stemmetellingen viser at Moderaterna økte litt, men mandatfordelingen blir ikke endret. Alle stemmene er kontrollert to ganger.

Valgvinner Fredrik Reinfeldt

De borgerlige vant valget, men tapte sitt rene flertall i Riksdagen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Kontrollregningen av stemmene viser at Moderaterna økte fra 30 til 30,06 prosent, ifølge Aftonbladet . Alle 6063 valgdistrikter er nå talt opp.

Kontrolltellingen viser at de rødgrønne og Sverigedemokraterna til sammen har fått 1.922 flere stemmer enn regjeringspartiene.

LES: Stemmekaos kan føre til omvalg
LES: Alliansen manglet 16 stemmer for å få flertall
LES: Uklart om mandatfordeling i Riksdagen

Socialdemocraterna gikk noe ned.

Nå skal valgmyndighetene regne på mandatene, men mandatfordelingen endres trolig ikke. Alt tyder fortsatt på at Sverigedemokraterna havner på vippen.

– Vi har hatt rekord i antall forhåndsstemmer i år. Det er derfor resultatet drøyer, sier Vivan Nilsson i valgmyndighetene.

175.000 valgte å forhåndsstemme.

De borgerlige vant valget, men tapte sitt rene flertall i Riksdagen.

Uker med usikkerhet?

Marginene er så hårfine at svenske medier allerede har begynt å spekulere på om Sverige vil måtte vente et par måneder før all usikkerhet er avklart.

«Nå venter kaos, og muligens omvalg,» skrev Aftonbladet torsdag.
Den svenske professoren Thomas Bull sier til avisen at han ikke blir overrasket om resultatet i noen av de jevneste valgkretsene blir gransket.

Både partier, kandidater og privatpersoner har rett til å klage på valget, men det må skje innen ti dager, altså innen tirsdag neste uke.

Glemte stemmer

Det er ikke bare i Arvika at det meldes om uregelmessigheter. Også i Halmstad er det usikkert om resultatet er riktig, ettersom 200 forhåndsstemmer ikke ble sendt av gårde i tide og derfor aldri ble med i opptellingen.

Ingen av lederne for de fire regjeringspartiene har villet uttale seg om det hårfine tapet.

En av Reinfeldts medarbeidere sier til SVT at statsministeren ikke planlegger å uttale seg om det offisielle valgresultatet. Fortsatt gjelder hans uttalelse fra mandag, der han sa at han ville kontakte Miljöpartiet for å diskutere et mulig samarbeid i Riksdagen.

Et slikt samarbeid har Miljöpartiet, som tilhører den rødgrønne blokken, tidligere avvist.

Folkpartiet, som med få stemmer kunne sikret seg mandater i Värmland og Göteborg, vil heller ikke røpe om partiet vil klage på valgresultatet.

Mangler representanter

Samtidig har Sverigedemokraterna begynt å forberede seg på å innta sine 20 plasser i Riksdagen, samt 609 plasser i til sammen 245 kommuner.

Problemet er at partiet ikke har nok kandidater til å fylle alle kommunestyreplassene. Dermed ser 63 plasser i over 50 kommuner ut til å bli stående tomme, skriver Svenska Dagbladet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt