NRK Meny
Normal

Spyler blod og brenner bandasjer

GAZA (NRK): To dager inn i våpenhvilen på Gaza-stripen sliter personalet på Kuwaiti-sykehuset i Rafah med å rense unna de blodige sporene av krigen.

Såret palestiner på sykehus

Under krigen lå det sårede og døende overalt på Kuwaiti-sykehuset i Rafah. Nå spyles blodrestene bort fra gulvet, mens de fortsatt mangler rent vann.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Mohammed Al-Masri

Sykehusdirektør Mohammed Al-Masri driver et lite privat sykehus i Rafah.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Lege med fryseboks

Sykehusdirektør Mohammed Al-Masri med fryseboksen de brukte til å oppbevare barnelik i.

Foto: Ketil Kern / NRK

Sykehusdirektør Mohammed Al-Masri er medtatt. Han driver et lite privat sykehus som var det eneste som fungerte her i Rafah sør i Gaza da kampene raste som verst inn mot våpenhvilen.

Gårdsplassen ble brukt som akuttmottak. Der står nå en mann og spyler bort blodrester. På det som var tannlegestua ligger likekledene som ble brukt til å svøpe de drepte og i venterommet står en tom iskremfryser i rosa og blått med reklame for en is kalt Milano.

Denne brukte vi for å lagre døde barn fordi de var så små. Det var mange døde barn der, de ble lagret noen timer før de ble begravet, sier al-Masri til NRK.

Sykehuset hadde ikke noe ordentlig likhus som kunne ta unna for strømmen av døde. De voksne ble oppbevart i et kjølelager som til vanlig blir brukt for grønnsaker.

I løpet av våpenhvilen har sykehusets intensivpasienter blitt flyttet til større sykehus. På en seng ligger en eldre mann et skuddskade i beinet.

– Det var klokken ni fredag morgen, dagen for den forrige våpenhvilen. Vi vendte hjem men så snart vi var kommet dit begynte bombingene fra tanks, jagerfly og alle mulig våpen, forteller Mosselm Abu Awad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Drepte barn i iskremfrysere

Under krigen ble blant annet liket av denne piken oppbevart i en iskremboks på sykehuset til Mohammed Al-Masri.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Mangler utstyr

Selv om sykehuset har fått unna de mest kritiske pasientene, er direktøren fortsatt bekymret. Som alle andre sykehus i Gaza mangler de utstyr.

– Vi har et problem med lange strømkutt og mangler diesel til generatoren. Vi mangler rent vann. Vi sliter med også med å kvitte oss med bandasjer og slikt fra operasjonene. Det er et alvorlig problem. Vi må brenne dem korrekt medisinsk, sier han og er særlig redd for smittefare.

Våpenhvilen ser ut til å holde, men for Gaza har problemene bare så vidt begynt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt