Hopp til innhold

Tragedien sparer ingen på Gazastripen

KHAN YOUNIS (NRK): – Jeg gråter ofte når jeg opererer, forteller Kallob Mohammed. Det har vært en tøff måned for legen ved Det europeiske sykehus – en måned han gjerne skulle ha vært uten.

Tilstanden for mange sårede og skadde på Gazastripen er kritisk.

SE VIDEO: Legen Kallob Mohammed sier det er like tungt hver gang barn og unge kommer hardt krigsskadet inn på sykehuset.

Selv om bombene har sluttet å falle, våpnene har stilnet og rakettene ikke lenger skytes ut, så fortsetter kampen mellom liv og død på Gazastripens sykehus.

I en måned har legen Kallob Mohammed ved Det europeiske sykehus i Khan Younis forsøkt å redde menneskeliv mens krigen har rast utenfor.

Både det og andre sykehus på Gazastripen er sprengt etter den én måned lange krigen. Mange av de skadde svever mellom liv og død.

Kallob Mohammed tar oss med til ett av rommene, hvor det ligger en ung gutt i en av sykehussengene. Han er 11 år, og plutselig alene i verden.

– Hele hans familie er borte, ni mennesker døde, forteller legen.

Den unge gutten gir oss et lite tegn med hånden idet vi går fra sengen hans. Han har ifølge legen en sjanse til å overleve. Andre gutter i sengene bortenfor levnes liten sjanse. De kommer trolig til å dø i løpet av kort tid.

Opererte sin søster

Kalloub Mohammed leder intensiv- og operasjonsavdelingen ved sykehuset i Khan Younis. Han har sett og opplevd mye i sin tid der.

Den russiskutdannede legen kom hjem til Gazastripen under den forrige Gazakrigen, da de palestinske helsemyndighetene spurte om han kunne hjelpe til. Siden har han blitt værende.

Men denne krigen har vært verre enn noe annet han har vært med på.

En av grunnene ligger i en av sykehussengene.

– Hun er min søster, sier han og peker på en kvinne.

Hun ligger urørlig i sengen, inntullet i bandasjer og omgitt av slanger og ledninger, koblet til maskiner. Tilstanden er kritisk. Begge bena er borte.

Hun og familien var på feil sted til feil tid da de israelske bombene rammet. De bodde i Deir al-Balah, den store flyktningleiren som ligger nord for Khan Younis.

– Hun har ikke sendt noen raketter mot Israel. Hun er 27 år. Sønnen hennes på 5 år er død, sier legen med fortvilelse i stemmen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lege Kallob Mohammed ved Det europeiske sykehus

Kallob Mohammed står ved siden av sengen til sin hardt skadde søster. Det er ikke mer han kan gjøre for henne. Nå håper han at hun kan bli fløyet utenlands og få livreddende behandling der.

Foto: Ketil Kern / NRK

Han fikk en telefon om at nevøen var drept og søsteren lå hardt skadet på Al Aqsa-sykehuset i Deir al-Balah etter at familiehjemmet var truffet under et bombardement.

Broren kjørte umiddelbart til sykehuset, hvor han hjalp til med å få stoppet de store blødningene og var med under den første operasjonen. Deretter fikk han fraktet henne til sykehuset han selv jobber ved og har behandlet henne der siden.

Hans håp er at søsteren skal kunne flys så snart som mulig til Jordan for å få livreddende behandling. På sykehuset i Khan Younis er det ikke mer de kan gjøre for henne.

– Jeg måtte gråte flere ganger under operasjonen. Det gjør jeg også når det kommer inn barn og unge som mangler en hånd, en legg, et ben. Det er vanskelig å se, sier legen og svelger tungt.

Mangler det meste

Han er ikke bare berørt av skjebnen til sin egen familie og sine landsmenn. Han er også fortvilt over forholdene på sykehuset.

– Vi mangler antibiotika, vi mangler medisiner, vi mangler blodoverføringsutstyr og vi mangler nødvendig maskiner, sier Kallob Mohammed.

– Hvis krigen fortsetter kan vi ikke gjøre noe som helst. Folk vil bare dø.

Luftkorridor til tyrkiske sykehus

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu opplyste tidligere i dag at det allerede er ryddet plass på tyrkiske sykehus til palestinere som trenger behandling.

Han har overfor Egypt og Israel lansert et forslag om at det opprettes en luftkorridor med humanitær bistand til Gazastripen, og i den sammenheng kan flere tusen sårede bli fløyet til Tyrkia.

Ambulanseflygingene kan starte på kort varsel, hvis nabolandene samtykker i planene.

SISTE NYTT

Siste nytt