Hopp til innhold

Spår jevnt valg i Sverige

Det er fortsatt fire måneder igjen til Riksdagsvalget i Sverige. Ingen vil spå utfallet, men en ting er ekspertene sikre på – det kommer til å bli jevnere enn noensinne.

Mona Sahlin
Foto: Persson, Fredrik / Scanpix

For første gang ser det ut til at svenske velgere har to klare blokkalternativer: Den borgerlige allianse og den rød-grønne opposisjonen, som har formalisert sitt samarbeid for første gang.

Det skulle på papiret gjøre det lettere å forutsi hvem som får regjeringsmakten etter 19. september. Men så enkelt er det ikke.

Den borgerlige alliansen med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna sittet med regjeringsmakten i fire år

Men nå risikerer både Centerpartiet og Kristdemokraterne å havne under sperregrensen på fire prosent, samtidig som det fremmedfiendtlige partiet Sverigedemokraterna ligger an til å komme over sperregrensen.

Hva skjer i så fall med blokkpolitikken?

Blokkpolitikken kan sprekke

- I verste fall kan det føre til at blokkpolitikken i Sverige ikke overlever valgnatten, sier professor i statsvitenskap ved Stockholms universitet, Tommy Möller, til NRK.

Han forklarer at svenske velgere ofte har stemt taktisk.

Det vil si at dersom de for eksempel har sett at et borgerlig parti står i fare for å havne under sperregrensen, støtter de dette partiet med sin stemme for å redde et borgerlig flertall. Men i og med at to partier risikerer det samme, kan man ikke forvente samme taktikkvalg.

Dermed kan Moderaterna og det liberale sentrumspartiet Folkpartiet få noen flere stemmer, men ikke nok til å få et borgerlig flertall alene.

Flere partier på begge sider av blokkgrensene har gjort det klart at de ikke vil samarbeide med Sverigedemokraterna dersom de kommer inn i Riksdagen.

Det betyr at nye koalisjoner kan oppstå, tror Möller.

Han mener at Sverige kan få en rød eller blå mindretallsregjering, og at landet går inn i en turbulet politisk periode.

VAL 2006 VALVAKA SD

Leder for Landskrona-området av det svenske partiet, Sverigedemokraterna, Thord Lindblom, fotografert tidligere i år. Partiet fikk 22.3 prosent av stemmene i Landskrona.

Foto: Ulf Ryd / SCANPIX

Reinfeldt vs. Sahlin

Reinfeldt vs. Sahlin er ett av scenariene for valgnatten.

Et annet er at blokkene består, og at kampen om statsministerposten står mellom Moderaternas leder og nåværende statsminister Fredrik Reinfeldt og Socialdemokraternas leder Mona Sahlin.

Skal vi tro meningsmålingene, blir det en seier for den rødgrønne opposisjonen som altså består av partiene Sosialdemokraterna, SVs søsterparti, Venstre og Miljöpartiet. De stiller for første gang som et samlet regjeringsalternativ.

Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand, Lars Ohly

Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand, Lars Ohly.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Men allerede før samarbeidet ble formalisert, har de samlet hatt et overtak på meningsmålingene helt tilbake til oktober 2006. De rødgrønne har vært helt oppe i en ledelse på 20 prosentpoeng, men den siste tiden har ledelsen vært knapp.

Et annet usikkerhetsmoment, er at Fredrik Reinfeldt jevnt over skårer høyere på meningsmålingene enn Mona Sahlin når spørsmålet har vært hvem folk helst vil se som statsminister.

For Mona Sahlin er det et tankekors at hun sliter med denne tilliten også innenfor egne rekker.

Det er også et tankekors at det først og fremst er Miljöpartiet som har styrket sin stilling av opposisjonspartiene. De over 10 prosent oppslutning på meningsmålingene mens Sosialdemokraterna ligger pr i dag på under 35 prosent.

Fredrik Reinfeldt og Carl Bildt

Statsminister Fredrik Reinfeldt og utenriksminister Carl Bildt har representert Sverige mest de siste fire årene.

Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Det vil si at partiets oppslutning er mindre nå enn etter det som ble betegnet som katastrofevalget 2006.

På den annen side har hun gjort bedre fra seg enn Reinfeldt de siste ukene. De to statsministerkandidatene har møttes til flere TV-dueller. Dommen fra kritikerne har vært at Mona Sahlin har klart seg best i disse debattene.

Tobleroneaffæren

Men Sahlin ser aldri ut til å bli ferdig med sin fortid. Det er et annet usikkerhetsmoment.

Nylig kom det opp igjen i forbindelse med at de rødgrønne, som opposisjonsblokken kun omtales som her i Sverige, la fram sitt skyggebudsjett – og dermed store deler av valgprogrammet.

Først kom kommune- og finansmarkedsminister Mads Odell (KD) og noen timer senere arbeidsmarkedsminister Sven Otto Littorin på banen. Begge brukte begrepet «tobleronepolitikk» om budsjettet.

Selv hevdet de at det ikke var planlagt, at det bare falt seg naturlig å bruke nettopp det uttrykket.

Toblerone henspeiler på saken som felte Mona Sahlin da hun for 15 år siden var aktuell som ny partileder og statsministerkandidat for Sosialdemokraterna. Det viste seg den gang at hun hadde brukt sitt regjeringskredittkort til private innkjøp. Hun hadde blant annet betalt Toblerone med kortet.

I det månedlige regnskapet ble det merket som «privat bruk» og ble tilbakebetalt.

Men noen fikk rede på dette og kritikken ble voldsom. Kunne en statsråd være så lemfeldig med regjeringens penger, kunne man ikke stole på denne statsråden. Mona Sahlin måtte trekke seg og var borte fra svensk politikk i flere år.

Nå er spørsmålet om de kanskje uskyldige henvisningene til «Tobleroneaffæren», som saken er kjent som i Sverige, kan få velgerne til å tvile på Sahlin nok en gang.

Sverigedemokraterna

Et viktig kort i hele den politiske kabalen, er det fremmedfiendlige partiet, Sverigedemokraterna.

Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt

Allerede i januar fant den første valgduellen sted mellom Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt.

Foto: SUSLIN, MAJA / Scanpix

Helt siden i høst har de ligget an til å komme inn i Riksdagen. Med sin unge og dynamiske partileder, Jimmy Åkesson, har partiet fått et stuerent stempel hos mange velgere.

Partiledelsen har uttalt til NRK at det ønsker å være et vippeparti som stort sett vil gi sin støtte til den borgerlige alliansen. Ekspertene tror partiet kommer inn i Riksdagen for første gang. Spørsmålet er hvilke partier som vil samarbeide med Sverigedemokraterna når alt kommer til alt.

Arbeidsplasser viktig valgsak

Går vi litt tilbake i tid, trodde mange politiske eksperter at skattespørsmålet ville bli et av de heteste og mest avgjørende temaene i valgkampen.

Nå har den rødgrønne opposisjonen gjort det klart at de ikke vil gjøre radikale endringer i skattepolitikken. Dermed kan nok en gang arbeidsmarkedspolitikken bli det som avgjør hvem som vinner valget.

I 2006 gjorde Reinfeldt det klart for velgerne at Moderaterna var det nye arbeiderpartiet. Göran Persson og Socialdemokraterna ble tatt på senga.

I år er de rødgrønne klare. De har allerede lansert sin satsning på arbeidsmarkedet, høyere arbeidsløshetstrygd og mer penger til kommunene.

Nå venter velgerne på svaret fra regjeringen. Selv om Sverige ikke ble hardest rammet av finanskrisen, er arbeidsløsheten på rundt ni prosent i dag. For velgerne blir det viktig å finne ut hvem som kan hjelpe dem til å få en trygg jobb.

Valgkampen i gang

Og valgkampen er i gang for fullt. Den første uka i mai reiste den borgerlige alliansen ut på sin første frierferd til velgerne med eget tog.

De rødgrønne har allerede startet opp. Hadde det vært valg i dag, hadde det blitt rødgrønn regjering og statsministeren hadde hett Mona Sahlin.

Men mye skal skje i løpet av de fire månedene som gjenstår før valget. Det eneste som er sikkert , er at ingenting er sikkert.

SISTE NYTT

Siste nytt