Hopp til innhold

Sliter med å behandle alle de skadde

KATMANDU (NRK) Helsevesenet i Nepal sliter med å ta hånd om alle de skadde etter jordskjelvet. Ved Katmandus største sykehus ligger hardt skadde pasienter i resepsjonen. Legene jobber 48-timers skift.

NEPAL-QUAKE

Et barn behandles for skader hun fikk under jordskjelvet på et sykehus i Pokhara.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp

Drøyt to døgn etter at jordskjelvet rammet Nepal stiger fortsatt tallet på døde. Over 4000 mennesker er nå bekreftet omkommet, opplyser innenriksdepartementet i landet. I tillegg er over 7500 mennesker skadet

Helsevesenet i Nepal er ikke dimensjonert for en slik katastrofe. Alle sykehusene er nå fullstendig overbelastet. NRK besøkte i dag et av Katmandus største sykehus. Her lå hardt skadde pasienter i resepsjonen, og i hagen ventet folk med bruddskader på behandling. Legene ved sykehuset jobber 48-timers skift.

– Vi var ikke forberedt på å håndtere en slik katastrofe, og det vil ta lang tid for oss alle å komme oss etter dette, sier legen Harmeet Guladi til NRK.

Mangel på redningsmannskap

NEPAL-QUAKE

Redningsmannskap leter etter overlevende i ruinene i Katmandu.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Samtidig har redningsmannskap i hele dag lett etter overlevende og omkomne i de mange sammenraste bygningene i Katmandu. Men de er langt fra mange nok til å rekke over alle ruinhaugene i hovedstaden.

Tykk svart røyk fra de mange templene i Katmandu ligger nå over byen. Den kommer fra de døde som kremeres. Likevel ligger mange omkomne igjen i gatene, ofte bare surret inn i tepper. Det gjør at likstanken nå preger byen.

NRKs Asiakorrespondent rapporterer fra katmandu

Nødhjelp på vei

Mat, telt, medisinsk utstyr og letehunder flys nå inn til Katmandu. 34 redningsfolk og fem hunder fra Norge skal være på plass i kveld, og Røde Kors sender et feltsykehus. Men det er vanskelig å få hjelpen ut der den trengs. Ennå har ikke redningsmannskaper nådd fram til de mange landsbyene som ligger nærmere skjelvets episenter, blant annet fordi veiene er sperret.

Jordskjelvet er det verste som har rammet landet på over 80 år. Situasjonen er svært kaotisk. Det er regntid i Nepal, og det øker faren for jordskred, nye bygningskollapser og for at drikkevannet blir forurenset.

Flere tusen barn er blant de mange som bor i midlertidige leirer under åpen himmel i hovedstaden Katmandu, og FN frykter sykdomsutbrudd. Begrenset tilgang til trygt vann og helsestell kan gjøre barn svært utsatt for vannbårne sykdommer, sier FNs barnefond UNICEF.

Bilder tatt av ødeleggelsene etter jordskjelvet i Nepal

SISTE NYTT

Siste nytt