NRK Meny
Normal

Ødela nordkoreansk skip

En patruljebåt fra Nord-Korea krysset grensen og seilte litt over én kilometer inn i Sør-Koreas territorialfarvann i natt. Patruljebåten fikk store skader etter et sammenstøt med et sørkoreansk marinefartøy.

Video nsps_upload_2009_11_10_10_11_47_90.jpg

Den sørkoreanske generalen Lee Ki-Saik forteller om trefningene i Gulehavet.

Nå krever Nord-Korea en unnskyldning fra sørkoreanske myndigheter - for det de kaller en "alvorlig væpnet provokasjon".

Sammenstøtet bidrar til økt spenning i et av verdens mest sensitive områder. Og til uka kommer USAs president på besøk.

- Skjøt varselskudd

I en uttalelse fra sørkoreansk overkommando heter det at Sør-Koreas marinefarttøy sendte flere varselskudd mot skipet som kom inn i sørkoreansk farvann. Da skal den nordkoreanske patruljebåten ha skutt mot det andre skipet - "det siktet direkte mot vårt skip", heter det i meldingen.

Da skjøt sørkoreanerne tilbake. Det nordkoreanske skipet fikk store skader og returnerte nordover. Det er ikke meldt om sårede i sammenstøtet. Ifølge en sørkoreansk militærtalsmann en avfyrte nordkoreanerne rundt 50 skudd, og 15 av disse traff det sørkoreanske skipet.

En sørkoreansk TV-stasjon melder at det nordkoreanske skipet kom inn i sørkoreansk område fordi det forsøkte å stanse kinesiske fiskebåter som fisket ulovlig.

– Vårt fartøy nølte ikke med å slå tilbake mot provokatørene, het det imidlertid i en melding sendt ut gjennom offisielle nordkoreanske medier tirsdag.

Anerkjenner ikke grensen

Sørkoreanske myndigheter forsøker å analysere seg fram til om episoden var en bevisst provokasjon eller ikke. Senest i forrige måned beskyldte myndighetene i nord Sør-Korea for å sende krigsskip over sjøgrensa, som ble trukket av FN da Korea-krigen endte i 1953.

Nord-Korea har aldri anerkjent den grensen.

Sørkoreanske marinepatruljebåter

En slik hurtiggående patruljebåt sendte Sør-Korea for å stanse nordkoreanerne.

Foto: Shin Young-gun / Scanpix/AP

For ti år siden, i 1999, og i 2002 var det blodige sjøslag i dette farvannet, på vestsiden av den koreanske halvøya.

Men siden august i år har det kommet flere fredsfølere fra Nord-Korea. De har løslatt fengslede sørkoreanere, forbedret industrisamarbeidet med sør, sendt representanter for å møte president Lee Myung-Bak i Sør-Korea og gjenopptatt gjenforeningsprogrammet.

Problemløsning

Og viktigst: USAs spesialutsending er invitert til Pyongyan for å diskutere hvordan konflikten rundt Nord-Koreas kjernefysiske program kan løses.

Likevel mener sørkoreanske analytikere at episoden var nøye overveid - for å øke spenningen i forkant av Obamas Asia-tur.

- Jeg tror Nord-Korea prøver å vise president Obama hvor skjør situasjonen er, sier Kim Yong-Hyun, professor ved Dongguk-universitetet.

Nord-Korea har krevd at USA undertegner en fredsavtale for å erstatte den midlertidige våpenhvileavtalen som avsluttet krigen for godt over 50 år siden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt