Hopp til innhold

Skal ha funnet en jordlignende planet rundt vår nærmeste nabo

Planeten går rundt Proxima Centauri som er den nærmeste stjernen til vårt eget solsystem. Planeten skal kunne ha flytende vann og liv.

New shot of Proxima Centauri, our nearest neighbour

Proxima Centauri slik den kan sees gjennom romteleskopet Hubble. Det er European Southern Observatory som skal ha funnet en jordlignende planet rundt stjernen.

Foto: ESA/Hubble & NASA

Det er astronomer ved det europeiske sørlige observatoriet i Chile som skal ha oppdaget den nye planeten. Det skriver Der Spiegel.

Funnet vil bli offentliggjort i en vitenskapelig publikasjon i slutten av august, og Der Spiegel siterer bare en anonym kilde som skal være en av astronomene som var med på oppdagelsen.

Både AFP og Space.com har kontaktet staben ved observatoriet i Chile, men de hverken bekrefter eller avkrefter funnet.

– Jeg er klar over saken i Der Spiegel, men vi kommer ikke med noen kommentar, sier talsmann ved observatoriet, Richard Hook, til AFP.

Laster Twitter-innhold

Gjort det Hubble ikke kan

Kilden Der Spiegel bruker sier de har presset teknologien ved observatoriet til det ytterste for å avdekke at det sirkler en planet rundt Proxima Centauri.

Our Nearest Star System Observed Live

Det er fra en fjelltopp i Atacamaørkenen i Chile den nye planeten skal være sett av staben ved European Southern Observatory.

Foto: Y. Beletsky (LCO)/ESO

Planeten skal være jordlignende i størrelse, og gå i en bane som er nær nok stjernen slik at flytende vann kan finnes på overflaten.

Det betyr at den går meget nært stjernens overflate, og at den har et kort år.

Proxima Centauri er en rød dverg, og sender ut mindre enn en hundredel av den energien solen gjør.

Skulle lete etter planet

Det er klart at observatoriet har gjennomført observasjoner i år av Proxima Centauri for å se om det er en jordlignende planet der.

Bakgrunnen for prosjektet Pale Red Dot er at det tidligere er funnet noen små spor som kan tyde på at en slik planet finnes, og at målet er å bekrefte eller avkrefte det.

Prosjektet skriver på sine hjemmsider at de nå har levert en rapport for fagfellevurdering.

Kan ha liv, kanskje

Proxima Centauri er bare 4,25 lysår fra jorden. Som den nærmeste stjernen til vår egen, er den blitt studert grundig tidligere.

Til nå har teleskopstudier slått fast at det ikke går noen virkelig store planeter i bane rundt stjernen, men på grunn av begrensninger i teknologien har det vært et åpent spørsmål om den har planeter på størrelsen med jorden eller mindre.

Pale Red Dot

Observatoriet i Chile er involvert i et program som heter Pale Red Dot som skal lete etter planeter rundt Proxima Centauri. Observasjonene er gjennomført, og observatoriet melder bare at de har levert en rapport for publikasjon. Hva som står i rapporten, opplyser de ikke om.

Foto: ESO/Pale Red Dot

Til tross for at den mulige planeten er jordlignende i størrelse og har flytende vann på overflaten, er det høyst usikkert om den kan opprettholde liv.

Zuckerberg vil sende romfartøy

Proxima Centauri er en kandidat for interstellare reiser, men med dagens teknologi vil en slik ferd vare i flere tusen år.

En foreslått ferd med meget små ubemannede sonder drevet av lasere på bakken, Breakthrough Starshot, vil kunne nå stjernen innen tretti år. Prosjektet er blant andre støttet av Facebookgrunnlegger Marc Zuckerberg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.